Datum zveřejnění: 
21. 4. 2023
Technologickou olympiádu 2023, v níž středoškoláci prezentují své nápady na inovace a vychytávky, vyhrál tým Goobers z pražského gymnázia Nový PORG. Septimáni Aneta Dvořáková a Šimon Chlouba představili návrh učebnice, která by mohla ulehčit a zpřehlednit studium na základě odborně ověřených zdrojů.

"Je to aplikace, která obsahuje výrazně zkrácenou verzi učebnic, rozdělenou podle témat," vysvětlila Aneta. Učebnice by v sobě měla zabudovaného chatbota, tedy počítačový program určený k automatizované komunikaci s lidmi. "Chatbot dá člověku nějakou odpověď s tím, že poskytne i zdroj, tedy některou z učebnic z databáze," dodala studentka. "Procházet učebnicemi pořád dokola není úplně příjemné. V posledních dvou dnech jsme měli dva velké testy, a tak jsme si uvědomili, že to jsou tři 700stránkové knížky, kterými člověk musí projít, vyhledat, co kde přesně je. A že by se to dalo udělat o moc lépe s nějakou takovou aplikací," vyprávěla. Podle Šimona by tato umělá inteligence nebyla technologicky náročná. "Používá jen omezený dataset. Může běžet i na mobilech či tabletech a nepotřebuje velká datacentra, takže to bude i ekologicky výhodné," zdůraznil.

Technologická olympiáda, jejíž finále hostila Fakulta elektrotechnická ČVUT, se snaží popularizovat mezi studenty středních škol svět technologií Ve finálovém dni se sešlo nejlepších 25 týmů. Součástí odměny je i přijetí na FEL ČVUT bez přijímaček. 

Zdroj: 
Právo