Datum zveřejnění: 
19. 4. 2023
Průzkumná štola Halíře nedaleko Jílového u Prahy, která vznikla na přelomu 40. a 50. let minulého století, se po zimní přestávce otevřela veřejnosti. Návštěvníci projdou 270 metrů dlouhou hlavní chodbou, prohlédnou si miniexpozici důlního vybavení. Do podzemí předtím vyrazili vědci z Centra umělé inteligence FEL ČVUT s roboty – takzvanými robotickými psy, aby otestovali modelování šíření signálu a stavbu komunikační sítě v náročném prostředí. Vznikl i detailní 3D model důlního komplexu, který využije Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, pod které štola spadá.

"Naše roboty umí podzemní prostory autonomně prozkoumávat, hledat v nich předem definované objekty nebo konstruovat 3D model prostředí," popisuje Jan Bayer z FEL ČVUT. Unikátní kosočtvercový profil důlního díla umožnil týmu ověřit, zda algoritmy obstojí i v reálném prostředí.

"Během podzimních experimentů jsme vyzkoušeli možnosti predikování kvality signálu, které lze počítat během nasazení robotů v podzemí, a tím zlepšit jejich chování při průzkumu," vypráví o robotických psech student doktorského studia z FEL ČVUT Martin Zoula. "Výsledky výzkumu využijeme v muzejní expozici zlata na interaktivním panelu,” dodala ředitelka muzea Šárka Juřinová, která zve i do štol sv. Josefa a sv. Antonína Paduánského. Štola v Halířích měla nalézt žíly zlatonosných rud. To se nepodařilo, a tak byla po roce 1951 uzavřena.  

Zdroj: 
Právo