Datum zveřejnění: 
12. 4. 2023
2/3 současných žáků základních škol budou mít v dospělosti profese, které teď ještě ani neexistují. Odhadují to experti z oboru zaměstnanosti. Jedním z takových povolání bude nejspíš tzv. prompter, mluvili jsme o tom v našem vysílání před malou chvílí, ale rád připomenu, že to je odborník specializovaný na zadávání úkolů umělé inteligenci. Podrobněji o tom teď budeme mluvit s vědcem Lukášem Neumannem, který umělou inteligenci zkoumal na univerzitě v Oxfordu a teď se jí věnuje na ČVUT.

Lukáš NEUMANN, odborník na umělou inteligenci, ČVUT

Dobrý den.

Petr KRÁL, moderátor

Pojďme začít s tím pojmem, vysvětlete, prosím, co to tedy jsou prompty, které prompter umělé inteligenci zadává?

Lukáš NEUMANN, odborník na umělou inteligenci, ČVUT

Prompter, to je vlastně takové zadání pro umělou inteligenci, konkrétně pro takový speciální druh programu umělé inteligence, kterým říkáme generativní modely, což jsou vlastně programy, které umí generovat obrázky, videa, hudbu atd. A asi bych to nejvíce připodobnil k tomu, když například vyhledáváte na internetu, tak zadáte nějaká klíčová slova a ten vyhledávač vám vrátí nějaké stránky, které tomu odpovídají, takže to je velmi podobné. Zadáte, že například chcete, aby umělá inteligenci napsala referát o Karlu Čapkovi na dvě stránky, nebo aby shrnula nějakou e-mailovou konverzaci do 200 slov, nebo aby třeba vytvořila nějakou fotografii psa, který plave v bazénu. A ta umělá inteligence na základě tohoto zadání vám vlastně vygeneruje nově nějaký obrázek, text atd.

Petr KRÁL, moderátor

V jaké podobě ty prompty, tedy úkoly, umělé inteligenci budeme zadávat?

Lukáš NEUMANN, odborník na umělou inteligenci, ČVUT

Můžeme je zadávat vlastně libovolným způsobem podle toho, co ten daný program umí, typicky, zda můžeme zadávat například textem, ale můžeme použít třeba i obrázek nebo nějaký dokument, můžeme říci, že chceme, aby ta umělá inteligence z toho dokumentu třeba vybrala nějaké informace, které ho nějak zajímají, třeba byt ze smlouvy, vlastně nějakým způsobem zjistila třeba, jaké závazky z té smlouvy vyplývají a tak dále, ale samozřejmě nejpřirozenější je text, protože to, jak vlastně komunikace, která mezi lidma probíhá, tak jak vlastně, nebo ta komunikace vlastně mezi lidma je na základě jazyků, takže jazykový text je vlastně nejčastější.

Petr KRÁL, moderátor

Jak zásadní je zvládnutí toho promptování pro využití umělé inteligence. Chápu, že asi je to velmi zásadní, je to podle vás třeba povolání budoucnosti, bez kterého se lidstvo neobejde?

Lukáš NEUMANN, odborník na umělou inteligenci, ČVUT

No, já si myslím, že úplně ne, nebo ve smyslu, ty prompty jsou dělané tak, aby to bylo jednoduché, aby to bylo, jako když my dva si povídáme. Takže nemyslím si, že to je jakoby nějaká expertní znalost, spíše si myslím, že to bude nějaká taková jakoby obecná schopnost, kterou ti lidé už jako se naučí, už prostě jako od malého věku, stejně jako dneska už není jako nějak jako nic zvláštního, že někdo umí vyhledávat na internetu nebo umí prostě psát něco ve Wordu, tak úplně stejně, prostě akorát lidé se naučí, že jakým způsobem vlastně používat tu umělou inteligenci jako nástroj k tomu, aby dosáhli těch svých cílů.

Petr KRÁL, moderátor

Už se přímo třeba na promptování zaměřují některé obory vysokých škol v Česku, kde by ho případní zájemci mohli studovat, nebo to prostě takhle nejde.

Lukáš NEUMANN, odborník na umělou inteligenci, ČVUT

No, myslím si, že aspoň teda, pokud vím, tak na vysokých školách se promptování přímo neučí už vlastně z toho důvodu, že jako není to nic úplně složitého, ale samozřejmě umělé inteligenci se věnujeme, pokud třeba mohu mluvit za ČVUT, tak máme dva studijní obory, které vlastně se umělé inteligenci věnují, máme otevřenou informatiku, pak máme ještě kybernetiku a robotiku a tam samozřejmě se studenti setkávají s umělou inteligencí, učí se jí programovat, učí se jí vyvíjet.

Petr KRÁL, moderátor

V souvislosti s umělou inteligencí se často mluví taky o tom, že její nástup připraví mnoho lidí o práci. Které profese jsou podle vás teď v ohrožení?

Lukáš NEUMANN, odborník na umělou inteligenci, ČVUT

No, já bych možná na úvod jenom řekl, že vlastně to není nic nového, že tohle to už se jako v historii stalo, že například mechanizace v zemědělství nebo automatizace v průmyslu prostě nějakou jakoby práci ruční eliminovala, ale vždycky jako to ve výsledku bylo k něčemu pozitivnímu. Myslím si, že umělá inteligence vlastně v nějakým krátkodobým horizontu nahradí nebo nějakým způsobem připraví o práci lidi, kteří už jako s tím počítačem nějakým způsobem pracují, to znamená typicky profese, kde i nějaká velmi repetativní činnost a vlastně ten člověk už komunikuje na počítači, to znamená, chodí mu nějaké e-maily, on to zadává do systému, tak samozřejmě tady ta umělá inteligence jakoby velmi jednoduše se uplatní. Možná paradoxně dalším povoláním, které si myslím, že může být trošku v ohrožení, jsou programátoři, protože oni vlastně taky dostávají to zadání jako už napsané. A samozřejmě nebavíme se asi o programátorech, kteří třeba programují řídící modul pro lety na Mars, ale pokud třeba programátoři programují nějaký jednoduchý e-shop nebo webovou stránku, tak to už dneska ta umělá inteligence docela slušně umí obstarat vlastně sama a ten programátor vlastně z toho jako z toho vývojového cyklu úplně vypadává, ten zákazník si sám řekne, co má ta umělá inteligence dělat.

Petr KRÁL, moderátor

Předpokládám, že zase nějaká nová povolání, kromě prompterů kvůli umělé inteligenci musí zase vzniknout. Jaká to asi tak budou, kolik jich bude?

Lukáš NEUMANN, odborník na umělou inteligenci, ČVUT

No, tak těžko říct, kolik jich bude, ale samozřejmě bude potřeba vlastně spoustu nových lidí, kteří tu umělou inteligenci budou nasazovat, protože všechno tohle to, všechny ty, to dnešní haló, které je ohledně umělé inteligence, tak je to nějaký, bych řekl, obecný program, který byl naučen na Wikipedii a na nějakých diskuzních fórech, ale samozřejmě vždycky, když ta umělá inteligence je potřeba, je potřeba ji nasadit do nějaké konkrétní firmy nebo do nějakého konkrétního oboru, tak je potřeba přizpůsobit. Takže samozřejmě, pokud bude umělá inteligence do nemocnic, tak se musí chovat úplně jinak, než třeba umělá inteligence, která bude tady fungovat v nějaké výrobní firmě, takže tady určitě vznikne spoustu práce pro lidi, kteří tu umělou inteligenci budou nasazovat a obsluhovat.

Díky moc a hezké Velikonoce. Na slyšenou.

Lukáš NEUMANN, odborník na umělou inteligenci, ČVUT

Děkuji taky. Na shledanou. 

Zdroj: 
Radiožurnál - Ranní interview