Datum zveřejnění: 
14. 3. 2023
Nová česká společnost tří studentů z Fakulty strojní ČVUT hodlá vyrábět konstrukce pro fotovoltaické elektrárny z recyklovaného plastu. V současnosti startup Re-Shine dokončil vývoj a svoji patentovanou technologii dostal do předvýrobní fáze.

Spojení cirkulární ekonomiky a OZE

Za vznikem startupu ReShine stojí trojice studentů Vít a Aleš Baštovi a Miroslav Dvořák. V rámci projektu Recycled Plastic Mounting (RPM) pracují na využití recyklovaného plastu na nosné konstrukce pro fotovoltaické elektrárny. "Nacházíme se ve finálním stádiu vývoje nosných konstrukcí pro fotovoltaické panely z recyklovaného plastu, tedy naše produkty jsou nedesignovány a patentově chráněny a přecházíme do předvýrobní fáze, přičemž intenzivně spolupracujeme s naším výrobním partnerem," informuje starup na svém webu. Na konci listopadu roku 2022 se zakladatelům společnosti Re-Shine podařilo s nápadem konstrukcí RPM vyhrát soutěž Jihoczech, která hledá nejlepší podnikatelské záměry z celého Jihočeského kraje.

Nabídka produktů

Na svém webu firma představuje několik typů fotovoltaických konstrukcí, které se tradičně používají na střešních instalacích. Výrobu firma připravuje na jihu Čech v Českém Krumlově. "Na komponenty budeme mít externího dodavatele, který nám připraví polotovary. Ty pak budeme v Krumlově dále obrábět. Plánujeme, že se budou vyrábět z obsahu žlutých popelnic, který se namíchá ve správném poměru, poté se bude tavit a vtlačovat do formy," popisuje proces výroby součástek Vít Bašta pro deník Mladá Fronta DNES. Firma hodlá na trhu uspět s tím, že využije trend cirkulární ekonomiky, kdy hodlá propojit již využité plasty společně s obnovitelnými zdroji. Firma tvrdí, že díky konstrukčním vlastnostem nových konstrukcí a jejich snadné smontovatelnosti dokáže také přímo konkurovat zavedeným fotovoltaických konstrukčním systémům. Oproti tradičním hliníkovým konstrukcím je výroba plastových konstrukcí energeticky méně náročná a také vstupní materiál stojí méně. Cílem startupu Re-Shine je uvést první konstrukce typu RPM na trh již v polovině letošního roku. V první fázi hodlá firma uspět na domácím trhu a později dále expandovat na nové trhy v Evropě.  

Zdroj: 
solarninovinky.cz