Datum zveřejnění: 
12. 2. 2023
Otis Worldwide Corporation (NYSE: OTIS), světový lídr v oblasti výroby, instalace a servisu výtahů a eskalátorů, daroval v rámci svých ESG aktivit pražské Univerzitní základní škole Lvíčata 43 robotů pro podporu vzdělávání ve STEM oborech, konkrétně pro výuku informatiky a vědy. Základní škole Lvíčata při ČVUT firma darovala 43 robotů pro výuku informatiky a robotiky.

Dar celkem 43 robotů typu mBOT2 poskytl Univerzitní základní škole Lvíčata, jejímž zřizovatelem je České vysoké učení technické, region EMEA (Evropa, Střední Východ a Afrika) společnosti OTIS, a to v rámci CSR aktivit v roce 2023. Škola roboty využije pro výuku informatiky, robotiky a vědy v rámci prvního stupně školy. Dar převzala ředitelka UZŠ Lvíčata, Ilona Ali Bláhová, spolu s učitelkou předmětu věda Jindrou Černou a třemi žáky UZŠ Lvíčata. " Jsme rádi, že si OTIS pro spolupráci vybral právě naší školu. Pro děti je už od útlého věku důležité, aby si vše mohli vyzkoušet v praxi a aby to pro ně byla i zábava. Práce s roboty oba atributy splňuje a to je dobrý základ pro to, aby si IT či jinou oblast ve STEM naši žáci i žákyně zamilovali, " řekla Ilona Ali Bláhová, ředitelka UZŠ Lvíčata při ČVUT. 

Předání robotů mBOT2 zástupcům Lvíčat je součástí CSR aktivit společnosti OTIS v České republice. Mentoři firmy aktuálně pomáhají týmu studentů gymnázia Nový PORG soutěžícímu ve třetím ročníku studentské výzvy společnosti Otis s názvem Made to Move Communities (MTMC). Program MTMC rozšiřuje školní osnovy v oblasti STEM tím, že v rámci projektu propojuje studenty s mentory společnosti Otis, aby společně vyvíjeli udržitelná řešení reálných problémů mobility, s nimiž se setkávají ve svém okolí, ve svých komunitách. Od zahájení programu MTMC v roce 2021 do něho společnost Otis zapojila v rámci dobrovolnických aktivit více než 420 mentorů a na 300 studentů a udělila více než 30 finančních grantů úspěšným týmům. Ve třetím ročníku programu Made to Move Communities™ poskytují právě nyní experti společnosti Otis mentoring více než 250 studentům po celém světě. Ti se snaží vyvinout řešení problémů spojených se změnou klimatu, jež ovlivňují mobilitu. 

V regionu EMEA se výzvy MTMC účastní 6 škol z měst Jeddah, Paříž, Londýn, Milán, Varšava a Praha. Účastnící se školy budou oceněny finančními granty na podporu STEM předmětů ve výši od 5 000 dolarů až po 25 000 dolarů pro vítězný tým. Studenti z gymnázia Nový PORG, podporovaní čtyřmi mentory z týmu Otis v České republice představí své řešení koncem března. "Věříme, že propojení výuky s praxí je skvělým způsobem, jak mladé lidi zapojit do vědy a techniky. Chceme, aby si studenti mohli technické obory vyzkoušet a ve věku, kdy se rozhodují o svém budoucím směřování, zažít pocit, že to, co postavili nebo naprogramovali, funguje,” dodal František Čech, generální ředitel společnosti Otis Česká republika a Slovensko. Dar je, podobně jako studentská výzva Made to Move Communities™, v níž letos soutěží i tým pražského gymnázia Nový PORG, součástí celofiremní strategie v oblasti CSR. 

Zdroj: 
prazsky-magazin.cz