Karolína Nová, redaktorka ČT
Studenti si v olomoucké menze mohou každý den vybrat ze čtyř jídel. Ode dneška si ale za každé z nich připlatí o 20 Kč víc.
Egon HAVRLANT, mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci
Univerzitě významně vzrostly provozní náklady i spojené s přípravou jídel.
Karolína Nová, redaktorka ČT
Zatímco včera stál nejlevnější oběd 74 Kč, šlo o vepřový závitek s bramborovou kaší. Dnes už si studenti zaplatí 90. Třeba za svíčkovou tady ale dají víc než 100 korunu. A pokud si chce někdo pochutnat třeba na lososovi 150 Kč je minimum, že budou muset peněženky vytáhnout víc peněz než dřív, si zvykli už i studenti ČVUT v Praze. Za poslední roky tady zdražili několikrát. I přesto chodí lidí stále víc. Studenti si tu dnes mohli dát specialitu dne - masovou směs Otesánek za 120 Kč. Nejlevněji je pak vyšly noky se špenátem za 80. Ceny jsou tu oproti minulému roku vyšší, a to o 15%.
student, ČVUT v Praze
Levně by to vyšlo jedině, kdybych si sám uvařil, nacož nemám čas úplně teďka při zkouškovém období.
student, ČVUT v Praze
Adekvátní mi to přijde, protože bych se pravděpodobně levněji takhle dobře nenajedl nikde jinde v Praze.
Karolína Nová, redaktorka ČT
Kromě vysokoškoláků menzy často navštěvují i zájemci z řad veřejnosti. Pro ty ale platí jiné ceny. Tak například za tento smažený sýr s hranolkami, vepřovým masem a pikantní omáčkou zaplatí 145 Kč. Prozatím vedení univerzit nevylučuje v následujících měsících další zdražování.
Karolína Nová a Lucie Rosí, Česká televize.