Datum zveřejnění: 
1. 2. 2023
Ceny nezvyšují jenom jídelny na základních a středních školách, zdražují taky vysokoškolské menzy. Univerzita Palackého v Olomouci ceny zvyšuje taky ode dneška, a to o 20 Kč. I přes zdražování se ale vysokoškolským studentům stravování v menzách pořád vyplatí. A vzhledem k všeobecné drahotě často dokonce ještě víc než dřív, což potvrzuje třeba Pražské české vysoké učení technické, jehož studentské jídelny evidují nárůst zájmu i strávníků.

Karolína Nová, redaktorka ČT

Studenti si v olomoucké menze mohou každý den vybrat ze čtyř jídel. Ode dneška si ale za každé z nich připlatí o 20 Kč víc.

Egon HAVRLANT, mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci

Univerzitě významně vzrostly provozní náklady i spojené s přípravou jídel.

Karolína Nová, redaktorka ČT

Zatímco včera stál nejlevnější oběd 74 Kč, šlo o vepřový závitek s bramborovou kaší. Dnes už si studenti zaplatí 90. Třeba za svíčkovou tady ale dají víc než 100 korunu. A pokud si chce někdo pochutnat třeba na lososovi 150 Kč je minimum, že budou muset peněženky vytáhnout víc peněz než dřív, si zvykli už i studenti ČVUT v Praze. Za poslední roky tady zdražili několikrát. I přesto chodí lidí stále víc. Studenti si tu dnes mohli dát specialitu dne - masovou směs Otesánek za 120 Kč. Nejlevněji je pak vyšly noky se špenátem za 80. Ceny jsou tu oproti minulému roku vyšší, a to o 15%.

student, ČVUT v Praze

Levně by to vyšlo jedině, kdybych si sám uvařil, nacož nemám čas úplně teďka při zkouškovém období.

student, ČVUT v Praze

Adekvátní mi to přijde, protože bych se pravděpodobně levněji takhle dobře nenajedl nikde jinde v Praze.

Karolína Nová, redaktorka ČT

Kromě vysokoškoláků menzy často navštěvují i zájemci z řad veřejnosti. Pro ty ale platí jiné ceny. Tak například za tento smažený sýr s hranolkami, vepřovým masem a pikantní omáčkou zaplatí 145 Kč. Prozatím vedení univerzit nevylučuje v následujících měsících další zdražování.

Karolína Nová a Lucie Rosí, Česká televize. 

Zdroj: 
Česká televize