Datum zveřejnění: 
7. 12. 2022
Rusové cíleně útočí na ukrajinskou klíčovou infrastrukturu, především na teplárny a elektrárny. Ukrajincům může v této situaci pomoci Stalone. Nejedná se ale o filmového představitele Ramba. Čeští vědci vyvinuli u Buštěhradu světově unikátní mikroelektrárnu vyrábějící i teplo. Dokáže samostatně zásobovat třeba školu a blíží se její masová výroba.

Jméno vzniklo zkrácením spojení Stand alone a jde o zcela samostatný a ucelený systém pro výrobu tepla a elektřiny."Elektřina pak v chodu udrží potřebné přístroje, protipožární systémy, sirény, počítačovou síť, lze s ní dobíjet mobilní telefony... A to zcela nezávisle." Tvoří ho mikroelektrárna Wave s kotlem na biomasu, fotovoltaická elektrárna a bateriové úložiště a to vše řídí integrovaný počítač. Při slunečním svitu produkují teplo i elektřinu solární panely. Když je noc nebo zataženo, nastává ten správný čas pro kotel.

Vědcům z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB) u Buštěhradu se navíc toto vše podařilo vtěsnat do dvou šestimetrových lodních kontejnerů – a tudíž snadno přepravit prakticky kamkoli. Mikroelektrárna a zároveň vytápění může jako ostrovní systém fungovat třeba uprostřed lesa.Vývoj trval několik let Vývoj zařízení má kořeny v roce 2008. "Začali jsme na Fakultě strojní ČVUT, před necelými deseti lety jsme se přestěhovali do UCEEB. Vzniklo pak několik generací mikroelektrárny, než jsme se dopracovali do současného finále," říká Jakub Maščuch z vědeckého týmu s názvem LORCA.

Důležitou součástí mikroelektrárny Wave je silikonový olej. Ten se díky teplu z kotle, v němž se topí dřevní štěpkou, přemění na plyn. Plyn pohání turbínu vyrábějící elektřinu a poté kondenzuje v uzavřeném okruhu zpět. "Vzniklé zbytkové teplo nevypouštíme do atmosféry, ale využíváme ho pro vytápění," popisuje Maščuch.

Celý systém Stalone je podle jeho slov světovým unikátem. Jiné zařízení srovnatelných rozměrů a výkonu není. "V aktuální verzi jsme schopni sestavit certifikovanou elektrárnu, která odpadním teplem dokáže zásobovat větší základní školu, polikliniku nebo třeba nějaký úřad. Elektřina pak v chodu udrží potřebné přístroje, protipožární systémy, sirény, počítačovou síť, lze s ní dobíjet mobilní telefony... A to zcela nezávisle ve chvíli, kdy je přerušeno centrální dodávání energií," konstatuje Jakub Maščuch a dodává, že celý systém Stalone váží asi šest tun a plně automatický kotel splňuje nejpřísnější emisní limity. Jakub Maščuch z výzkumného týmu je přesvědčený, že dokáží sestavit ročně kolem dvou desítek mikroelektráren s kotly na biomasu vyrábějícími i teplo. Jsou místa, kde už topí a svítí Systém už je i odzkoušený v praxi.

Čtvrtým rokem zásobuje mikroelektrárna Wave první generace energiemi například požární zbrojnici, obchod nebo budovu Obecního úřadu v Mikolajicích na Opavsku. Další model vytápí místo svého zrodu, tedy vědecké centrum u Buštěhradu. Nyní jsou vědci ve fázi ukončení vývoje a zahájení malosériové výroby. Ve spolupráci s průmyslovými partnery dokážou ročně sestavit 20 kusů a ty – jak se zdá – budou mít skvělý odbyt. Doba návratnosti nákladů kolem pěti milionů korun se totiž s růstem cen energií rychle zkracuje a zájemců tudíž přibývá.

UCEEB už také jedná s ministerstvem zahraničních věcí o exportu jejich zařízení na Ukrajinu. Dokonce již přicházejí první nabídky na finanční spoluúčast při realizaci tohoto projektu. Vědci mezitím plánují pokořit další metu. Měla by jí být elektrárna velikosti domácího kotle na pelety vhodná třeba pro větší rodinné domy. Vývoj ale potrvá několik let. 

Autor: 
Robert Božovský
Zdroj: 
MF Dnes