Datum zveřejnění: 
9. 11. 2022
Dnes je 9. listopadu a je to 305 let od vzniku stavovské inženýrské školy předchůdkyně českého Vysokého učení technického v Praze.

Škola se tím řadí mezi jednu z vůbec z nejstarších technických univerzit Evropy. Zakladatelem byl vojenský stavební Ing. Christian Joseph Willenberg, kterému byla inženýrská profesura zřízena právě 9. listopadu roku 1717.

"Půjdeme se teď podívat do mé kanceláře, tam je umístěn reskript dopisů císaře Josefa I. To je faksimile, originál leží v archivu." S rektorem ČVUT Vojtěchem Petráčkem si v jeho pracovně prohlížíme dopis císaře Josefa I., ve kterém ukládá českým stavům finančně zajistit inženýrskou výuku v českých zemích. Stavové ale dlouho nereagovali, a tak byla inženýrská škola založena až o několik let později. "Od 7. ledna 1718 začala výuka 12 studentů. Vyučoval nejdříve v soukromém bytě, který je Mostecké ulici.", přibližuje počátky výuky současný rektor Vojtěch Petráček. Při oslavách výročí inženýrské školy v roce 1906 obdržel tehdejší rektor jako dar řetěz s medailí. Tento nejvyšší univerzitní symbol Vojtěch Petráček při ceremoniích nosí i teď. "Insignie máte uzavřené ve svém sejfu."  "To je jejich kopie, ale je vyrobená stejným postupem. Originál je v Komerční bance v trezoru." 

"Toho robota musíme nejdřív nakonfigurovat." A tohle už je současná moderní ČVUT, jedna z nejnovějších laboratoří, kde vědci studují chování tzv. robotických agentů. Vyřešit tady můžou fungování strojů ve velkých skladových halách. Úspěchů má ČVUT ale celou řadu. "Jsme místem nebo školou, jejíž týmy vyhrávají soutěže v nejmodernějších disciplínách. Například tým prof. Sasky 3× za sebou vyhrál tu nejtěžší soutěž pro létající drony. V období koronavirové krize byl během velmi krátké doby na ČVUT vyvinut plicní ventilátor", říká prorektor pro vědu Zbyněk Škvor. ČVUT má 8 fakult a 6 ústavů, které navštěvuje přes 18 000 studentů. Z ČVUT v Praze Tereza Janouškovcová, Radiožurnál. 

 

Zdroj: 
Radiožurnál