Datum zveřejnění: 
2. 11. 2022
České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze otevře nový magisterský studijní program kvantová informatika. Studijní obor bude zaměřen na nejmodernější trendy v informatice. Výuku budou zajišťovat zvláště fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská a fakulta informačních technologií na ČVUT. První studenti do programu nastoupí v akademickém roce 2024/2025, výuka bude v češtině a v angličtině. ČTK o tom dnes informovala Kateřina Veselá z odboru PR a marketingu rektorátu ČVUT.

"Magisterský studijní program je připravován s vizí budoucnosti, kam kvantové technologie jednoznačně patří," uvedl děkan fakulty informačních technologií na ČVUT Marcel Jiřina.

Magisterský studijní program bude podle něj připravován odborníky v oblasti kvantové informatiky tak, aby znali tyto technologie a dokázali je efektivně využívat. Podle Igora Jexe z katedry fyziky na fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, který za vznikem nového programu stojí, je kvantová informatika v současnosti jednou z komerčně nejvíce poptávaných kvantových technologií. Odborníků na tuto oblast je ale podle Jexe málo. "Vznik nového studijního programu proto s sebou nese možnost, že Česko bude hrát v oblasti kvantové informatiky důležitou roli," uvedl.

Výuku nového oboru budou primárně zajišťovat fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská a fakulta informačních technologií na ČVUT. Na novém studijním programu se budou podílet i fakulta elektrotechnická a fakulta strojní ČVUT. Škola pro zajištění výuky nového studijního programu vybuduje laboratoř kvantového počítání, v níž bude simulátor optického kvantového počítače, a laboratoř kvantové kryptografie.

Kvantovým technologiím se ČVUT věnuje několik let. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT nabízí bakalářský a magisterský studijní program Kvantové technologie. Zapojuje se rovněž do mezinárodních projektů v oblasti kvantových technologií. Nyní spolupracuje na vzdělávací části evropského projektu Quantum Flagship a v budoucnu bude spolupracovat na evropském projektu DigiQ, na němž se podílí 24 evropských univerzit.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Historie školy sahá do roku 1707. V současné době má univerzita osm fakult, na nichž studuje asi 19.000 studentů. V tomto akademickém roce nabízí ČVUT 250 akreditovaných studijních programů. V minulém roce hospodařila škola podle své výroční zprávy přibližně s 5,1 miliardy korun z veřejných zdrojů. Rektorem ČVUT je od roku 2018 Vojtěch Petráček, který by měl funkci vykonávat do konce ledna roku 2026.

 

Zdroj: 
ČTK