Datum zveřejnění: 
19. 10. 2022
Fakulta strojní letos na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně prezentovala ukázky vývoje hi-tech produktů, ale navíc dala velký prostor i projektům studentských týmů.

ROBOT VÁM UVAŘÍ KÁVU

Při návštěvě expozice Fakulty strojní ČVUT si mohli návštěvníci dopřát i kávu, připravenou prvním kolaborativním robotem na světě, robotem YuMi. Na improvizovaném kavárenském pracovišti robot zapojuje do přípravy nápoje také člověka. Host si vybere druh kávy a kapsli položí na určený bod. Pak poklepe robota na jedno z ramen a YuMi spustí přípravu kávy a pak podá naplněný šálek.

Robot zvládne velice rychle obsluhovat současně dva kávovary najednou, a díky tomu obsloužit více zákazníků. Kompletní návrh a realizace pracoviště včetně všech přípravků a paralelních prstů pro nástroj robota byly vytvořeny studenty Ústavu technologie obrábění, projektování a metrologie Fakulty strojní ČVUT.

VIRTUÁLNÍ JADERNÁ ELEKTRÁRNA CENELÍN

Návštěvníci expozice mohli vstoupit do virtuálního modelu jaderné elektrárny CENELÍN pomocí VR brýlí. Jedná se o dlouhodobý projekt, jehož primárním cílem je vytvoření databáze podrobných digitálních 3D modelů z oboru jaderné elektrárny silami studentů a akademických pracovníků jaderných oborů z českých vysokých a středních škol pro potřeby výuky a ve spolupráci s odborníky z průmyslu. Dalším cílem je popularizace jaderné energetiky a jaderného průmyslu mezi studenty i laickou veřejností.

CHYTRÝ BOXIE – POHODLNĚJŠÍ DORUČOVÁNÍ ZÁSILEK

S chytrým zásilkovým boxem odpadá nutnost osobního přebírání balíkových zásilek doma, na poště nebo v uložence. Stačí doplnit domovní poštovní schránku o nutné zařízení nebo ji nahradit novou a příjemce ušetří spoustu času. Při doručování příjemce zkopíruje číslo zásilky do webové aplikace společnosti Boxie. Chytrý box v úpravě Fresh Boxie si může poradit i s chlazenými potravinami nebo naopak s teplým jídlem. Boxie byl vyvinut firmou HESTEGO, a. s., ve spolupráci s Ústavem výrobních strojů a zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze jako jeden z výsledků projektu SMART HESTEGO do výroby.

Zdroj: 
Českobudějovický deník