Datum zveřejnění: 
17. 10. 2022
Návrhy inovací pro udržitelnější a ekologičtější podnikání připraví týmy studentů v programu Česko-izraelského akcelerátoru (CIPA). Studenti ČVUT a Izraelského technologického institutu Technion z Haify se budou snažit najít řešení "na míru" podle požadavků zúčastněných firem. Druhý ročník programu dnes v Praze zahájili rektor ČVUT Vojtěch Petráček a izraelská velvyslankyně Anna Azari. Tématem prvního ročníku, který se uskutečnil v roce 2019, byla chytrá města.

"Cílem programu CIPA je nalézt společně řešení pro výzvy konkrétních společností, a to s důrazem na udržitelnost, akceleraci a podporu podnikání," uvedla za ČVUT Kateřina Veselá.

Studentské týmy povedou experti z praxe. "Dva mentoři, Beáta Vörösová a Petr Kopeček, jsou odborníky společnosti CzechInvest, dalšími mentory jsou právník Jan Urban a za izraelskou stranu manažer Efi Ben Artzy," popsala Veselá.

Vörösová ČTK řekla, že její tým se bude věnovat návrhům technických řešení pro úsporu energií a zachování tepelné pohody v pražském obchodním centru Fashion Arena Prague.

Úvodní pražský workshop začal dnes a potrvá do 20. října. Studenti během něj podle Veselé prodiskutují jednotlivé výzvy firem i to, co od návrhů očekávají. Navržená řešení pak budou týmy s pomocí expertů rozvíjet po dobu osmi týdnů. Program v lednu zakončí několikadenní workshop na institutu Technion v Haifě, kde studenti představí výsledky své práce.

Autor: 
sar ptd
Zdroj: 
ČTK