Datum zveřejnění: 
1. 6. 2022

Novým ředitelem Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR (ÚJF AV) se stal Ondřej Svoboda, dosavadní zástupce ředitele ústavu. ČTK to řekl jaderný fyzik Vladimir Wagner, který je předsedou Rady ÚJF. Svobodu, který ve funkci nahradil Petra Lukáše, dnes jmenovala ředitelem předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Wagner ČTK sdělil, že Svoboda je s ústavem spojen dlouhodobě. "Vystudoval reaktorovou fyziku na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Bakalářku, diplomku i Ph.D dělal v našem ústavu," řekl Wagner.

Svoboda se podle Wagnera mimo jiné zabýval urychlovačem řízenými transmutacemi a měřením vlastností reakcí neutronů důležitých pro pokročilé štěpné i fúzní jaderné technologie.

Na postdoktorandských pozicích Svoboda spolupracoval na výzkumech spojených s budovaným urychlovačem částic nedaleko německého Darmstadtu - tzv. projektem FAIR. Projekt FAIR by měl v budoucnu přinést nové poznatky o struktuře hmoty za vysokých teplot, tlaků a hustot a také o jevech souvisejících se vznikem vesmíru.

"V rámci této vědecké činnosti začal dělat i zástupce vedoucího na oddělení jaderné spektroskopie, pak přešel na pozici zástupce ředitele ústavu," řekl Wagner.

Ústav jaderné fyziky AV provádí výzkum v široké oblasti jaderné fyziky, jak experimentální, tak teoretické. Podle webu jsou v ústavu experimentálně studovány zejména vlastnosti jaderné hmoty ve srážkách těžkých iontů při středních a vysokých energiích, jaderné reakce významné pro astrofyziku nebo jadernou energetiku, rozpady beta atomových jader včetně problému hmotnosti neutrin. Tamní vědci a vědkyně studují i problémy teoretické subjaderné fyziky a matematické fyziky. Experti v ústavu provádějí i výzkum a vývoj radiofarmak a zkoumají fyziku perspektivních metod jaderné energetiky, například právě urychlovačem řízené transmutace jaderného odpadu.

Zdroj: 
ČTK