Datum zveřejnění: 
12. 5. 2022

Zhruba za půl roku by mohli obyvatelé sídliště Skalka v Ústí nad Labem znát nové řešení parkování. Mezi panelovými domy lidé kvůli nedostatku parkovacích míst často porušují dopravní předpisy a stojí na zákazech stání. V některých případech zasahují jejich vozidla do vozovky, což je nebezpečné v případě zásahu záchranných složek. Studii připravuje České vysoké učení technické (ČVUT). Jednou z možných variant jsou podle primátora Petra Nedvědického (ANO) čipy, které by vlastnili pouze obyvatelé sídliště. Řekl to na dotaz ČTK.

Město se začalo nejprve zabývat parkováním v centru města, kdy zdražilo parkovací stání, aby lidé svá auta spíše odstavovali v parkovacích domech. Později zavedlo rezidentní parkování v městské části Klíše vymezené modrými pruhy. Rezidenti tam musí platit za parkovací karty, za auto zaplatí 1200 korun na rok, druhé a třetí vyjdou dráž. Lidé se proti novému systému parkování začali bouřit, protože se problémy přesunuly do ulic v okolí.

"Nepočítáme s tím, že by v této oblasti byly modré čáry, protože je to sídlištní zástavba. Pro ně asi nebude vhodné řešení pomocí modrých čar, ale bude tam možné řešení, kdy by se stavěla auta našikmo, kdy by ještě docházelo k tomu, že by tam byl třeba přístup jen vozidel těch, co tam bydlí," uvedl primátor. Vjezd na sídliště by mohl být doplněn o vstupní kameru, která by snímala čipy nebo poznávací značky rezidentů. Jak by parkovaly v lokalitě případné návštěvy, ještě není jasné, možné by bylo například vybudování odstavného parkoviště. Parkování v Ústí nad Labem je problematické na všech sídlištích. O prověření možností na Skalce požádali podle Nedvědického zastupitelé i místní.

Studie vyjde městskou kasu na 400.000 korun. Náměstek primátora Pavel Tošovský (ODS) uvedl, že ČVUT má navrhnout optimální nápravná opatření a zpracovat technickou zprávu. V budoucnu město počítá s parkovacími domy, má podle primátora vytipovaných i několik míst, kde by mohly stát. Radnice vyzývá investory, aby se výstavby ujali.

Zdroj: 
ČTK