Datum zveřejnění: 
3. 5. 2022

V pražských Dejvicích oslaví ve středu studenti příchod jara nekomerčním festivalem s názvem Lesamáj. Akce se do dejvického kampusu vysokých škol vrací letos po dvou letech, kdy se nemohla konat kvůli epidemii covidu-19. Návštěvníkům nabídne den plný hudby, divadla, autorských čtení, workshopů či prezentací studentských spolků. Vstupné bude zdarma. ČTK o tom dnes informoval koordinátor festivalu Hynek Pátý.

Dejvický majáles s názvem Lesamáj vznikl v roce 2018 jako multižánrový festival z iniciativy studentů Českého vysokého učení technického (ČVUT) a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Podnětem pro jeho zorganizování byla nespokojenost s komerčním přístupem majálesu v Letňanech, kde se musí platit vstupné. Pražský Majáles v Letňanech se letos konal 23. dubna. Uplynulý víkend byl v Praze Studentský majáles organizovaný studenty Univerzity Karlovy.

Na Lesamáji se podílejí kromě VŠCHT a ČVUT také zástupci Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, podporuje ho rovněž městská část Praha 6 a Národní technická knihovna. V roce 2018 se ho zúčastnilo zhruba 3000 studentů, podruhé a zatím naposledy se uskutečnil v roce 2019.

"Podobně jako na jiných majálesových oslavách nebude ani na Lesamáji letos chybět volba májového Veličenstva," uvedl Pátý. Lišit se ale bude postup při jeho výběru. Zatímco obvykle se majálesovým Veličenstvem stává největší "šoumen" mezi studenty, na Lesamáji získají ocenění zástupci každé instituce z dejvického kampusu, kteří udělali něco významného. Rozhodující tak mohou být například výsledky výzkumu, dobročinná činnost nebo jiné mimoškolní aktivity. "Výhodou formy ocenění je prezentace a zviditelnění více projektů dejvických studentů," vysvětlil Pátý.

Nedělního majálesového průvodu Univerzity Karlovy se v centru Prahy zúčastnilo asi 50 studentů. Část z nich byla v kostýmech, nejvýraznější zastoupení měli studenti husitské teologické fakulty převlečení za husitské bojovníky. Svého kandidáta na krále majálesu podporovali hesly "Méně cepů, více piva" nebo "Proti všem". Historik Petr Blažek na úvod připomněl historii studentských prvomájových setkání včetně majálesu v roce 1965, kdy byl králem zvolen americký beatnický básník Allen Ginsberg. I Blažek kritizoval to, že v současnosti majáles organizovaný studenty v Praze zastiňuje komerční hudební festival.

Zdroj: 
ČTK