Datum zveřejnění: 
28. 4. 2022

Do čela Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) bude dnes slavnostně uveden staronový rektor školy Vojtěch Petráček. Jeho druhé funkční období začalo na začátku února, poté co ho opětovně zvolil akademický senát ČVUT a jmenoval prezident ČR Miloš Zeman. Nejstarší technickou univerzitu vede od roku 2018 a svou funkci by měl vykonávat do konce ledna 2026.

V dalším období by chtěl Petráček podle své vize navázat na svou dosavadní práci, která podle něj umožnila rozvoj ČVUT jako excelentní výzkumné univerzity úzce svázané se společností i státem. V uplynulých dvou letech podle něj škola získala dobré renomé mimo jiné pro své nasazení v boji s covidem-19, kdy například pomáhala s výrobou dezinfekce, ochranných masek nebo plicních ventilátorů.

Za priority pro další roky označil snahu o dosažení plně mezinárodního dvojjazyčného prostředí ve výuce, další zlepšení ve vědě a výzkumu, vytvoření zrychlené strategie investiční výstavby nebo zintenzivnění spolupráce s dalšími univerzitami.

Na škole, jejíž historie sahá do roku 1707, studuje podle statistik ministerstva školství kolem 17.500 studentů. Škola má osm fakult, nabízí zhruba 227 studijních programů, z toho 94 v cizím jazyce. V minulém roce hospodařila podle své výroční zprávy přibližně s 5,1 miliardy korun z veřejných zdrojů.

Zdroj: 
ČTK