Datum zveřejnění: 
22. 4. 2022

Studentskou Technologickou olympiádu v Praze dnes vyhrál tým z Gymnázia Mnichovo Hradiště s prezentací na téma bezdrátového nabíjení elektromobilů. Za Fakultu elektrotechnickou (FEL) ČVUT, kde se soutěž konala, to sdělil Radovan Suk v tiskové zprávě. Cílem soutěže je podle organizátorů, inspirovat středoškoláky a středoškolačky ke studiu technických oborů i k lepšímu pochopení trendů, které "hýbou světem".

Vítězný tým Kosora, tvořený studenty Lukášem Soustružníkem, Danem Razákem a Filipem Kolomazníkem, odbornou porotu zaujal prezentací o bezdrátovém nabíjení elektromobilů. "Jejich řešení stojí na systému rezonanční indukce s cívkou, která se autonomně pohybuje po parkovišti a dle potřeby dobíjí zaparkovaná auta," popsal prezentaci Suk.

Stříbro získali studenti Vilém Raška a Matyáš Buryanec z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Jičíně, kteří se věnovali zjišťování parkování na železnici. Na bronzovou příčku se dostali Šimon Durda, Aleš Michel a Adam Honěk z gymnázia PORG v Ostravě, kteří navrhli projekt 3D tisku vhodný pro využití ve městech.

Vítězné týmy si dnes podle Suka rozdělily finanční odměnu 60.000 korun a další ceny. "To hlavní, co si účastníci odvezou z finálového dne, jsou ale zážitky. Pro řadu z nich to byla první zkušenost podobného druhu," uvedl za organizátory soutěže Tadeáš Salaba ze společnosti Technologická gramotnost. Soutěž podle něj není o rychlosti a pamatování si vzorečků a definic. Účastníci podle něj potřebují umět, vyhledat potřebné informace, správně je použít, zpracovat zadání a také dobře představit výsledky odborné porotě.

Do finále prvního ročníku Technologické olympiády postoupilo 71 středoškoláků a středoškolaček ze 1161 přihlášených. Akce navazuje na projekt společnosti Technologická gramotnost, která organizuje odborné přednášky pro střední školy.

Zdroj: 
https://www.technickytydenik.cz/rubriky/denni-zpravodajstvi/startuje-technologicka-olympiada-pro-stredoskolaky_55245.html