Datum zveřejnění: 
14. 4. 2022

 Pečovat o zrak při používání výpočetní techniky by lidem mohla pomoct nová aplikace projektu Visionary, který se tento týden stal nejlepším středoškolským start-upem v programu Soutěž a Podnikej. Autorka projektu Kristina Belicová vyhrála obchodní cestu do zahraničí, 10.000 korun na rozjezd svého podnikání a za odměnu může také bez přijímacích zkoušek nastoupit na Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity. ČTK o tom dnes informovala mediální zástupkyně programu Šárka Dvořáčková. Podle ní by aplikace rovněž mohla ušetřit firmám peníze, o které přicházejí kvůli neproduktivitě způsobené nezdravým používáním displejů.

Soutěž a Podnikej je mimoškolní program pro studenty středních škol v ČR. V jeho finále se letos sešlo osm středoškolských týmů. Program organizuje Nadační fond vzdělávání a podnikání pod záštitou ministerstva školství či Hospodářské komory ČR. Cílem je podpořit to, aby z mladých vyrostli samostatní a motivovaní lidé. Program jim umožňuje realizovat nápady a rozvíjet podnikatelské myšlení. Letos se konal jeho šestý ročník.

Vítězný nápad Visionary bojuje s negativními dopady používání telefonů, tabletů nebo počítačů, které u lidí často vedou k bolestem očí a hlavy. Aplikaci, která uživateli nabízí například funkci detektoru správné vzdálenosti, si Belicová vyvíjí sama. Právě tímto faktem si získala zájem porotců.

"Cílem projektu je zajistit lidem zdraví jejich očí při používání digitálních technologií. Protože zrakem k nám přichází až 80 procent informací z okolního světa, myslím, že je důležité, aby fungoval co nejlépe, a proto stojí za to se o něj starat,“ řekla Belicová. Podle Dvořáčkové zároveň může aplikace zamezit vzniku neproduktivity způsobené nezdravým používáním displejů.

S tématem moderních technologií se podle ní v letošním ročníku soutěže pojila polovina z osmi finálových projektů. Většina je pak užívala k naplnění svého podnikatelského záměru. Třeba aplikace Geohry pomocí úkolů a výzev oživuje zážitek z poznávání nových míst, agentura Versable Studio vytváří virtuální prostory pro firemní i soukromé akce a komunita Multicode.ai rozvíjí schopnosti začínajících programátorů.

Mezi dalšími nápady se objevily start-up WorldWorm s pochutinami z larev potemníka moučného, balanční desky s názvem KUBARA balance boards, tým Mangado s bonsajemi avokád a mang a zkrácené verze literárních děl pojmenované Čtení jednoduše.

Zdroj: 
Česká Tisková Kancelář