Datum zveřejnění: 
14. 4. 2022

Lídryní Pirátů v podzimních komunálních volbách v Ostravě bude náměstkyně ostravského primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová. Piráti si tak poprvé na kandidátku na primátora vybrali ženu. Novinářům to dnes sdělila mediální koordinátorka Pirátů v regionu Jana Ožanová.

Jako kandidáty na primátora navrhovala členská základna kromě Hoffmannové také ostravského radního Davida Witosze, který byl lídrem Pirátů v Ostravě před čtyřmi lety. Primátorova náměstkyně tehdy byla trojkou na kandidátce. "I když se Witosz nakonec své kandidatury vzdal a namísto toho se rozhodl kandidovat na starostu v Moravské Ostravě, nespadlo Hoffmannové vítězství jednoduše do klína. Pirátské primárky mají svá přísná pravidla. Každý kandidát musí projít minimálně prvním kolem primárek a získat akceptaci členské základny. To znamená dostat přes 50 procent hlasů," uvedla Ožanová. Dodala, že Hoffmannová získala v on-line hlasování 71 procent hlasů.

"V posledních parlamentních volbách jsme jako strana moc úspěšní nebyli. Na druhou stranu Piráti pravidelně vyhrávají studentské volby, takže jde o to využít náš potenciál," uvedla Hoffmannová. Pirátské primárky se současně konaly také v pěti dalších ostravských obvodech. Kromě Hoffmannové uspěli v prvním kole ještě Witosz v Moravské Ostravě a Přívozu, Pavlína Polášková v obvodu Ostrava-Jih a Zuzana Kolaříková v městské části Slezská Ostrava. V Ostravě-Porubě a v obvodu Mariánské Hory a Hulváky prošli do druhého kola oba kandidáti, o lídrech v obou obvodech tak rozhodne až druhé kolo.

Devětatřicetiletá Hoffmannová pochází z Ostravy. Vystudovala učitelství na Ostravské univerzitě a má doktorát z anglické filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Absolvovala Fulbrightovo stipendium a další pracovní stáže v USA.

Zdroj: 
Česká Tisková Kancelář