Datum zveřejnění: 
5. 4. 2022

Kamion s humanitární pomocí za 1,2 milionu korun dnes vyslaly na Ukrajinu Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT). Pomoc je určena pro Národní univerzitu admirála Makarova pro stavbu lodí, která sídlí v městě Mykolajiv na jihu Ukrajiny a slouží jako humanitární centrum. Za VŠCHT o tom dnes informoval Michal Janovský v tiskové zprávě. Pražské školy reagovaly na dopis rektora mykolajivské univerzity Eugenyia Trushliakova, který žádal o pomoc v podobě potravin a léků pro tamní obyvatele.

Cílem kamionu je podle Janovského západoukrajinské město Mukačevo, kde má skladovací prostory charitativní humanitární organizace Adra. Tam bude zásilka přeložena do vozidla mykolajivské univerzity, která v současnosti funguje jako humanitární centrum pro zaměstnance, studenty a jejich rodiny i další obyvatele půlmilionového přístavního města, které týdny čelí ruské agresi a ostřelování.

Osobní dopisy rektora mykolajivské vysoké školy dorazily na VŠCHT a ČVUT v březnu. Vedení VŠCHT pak rozhodlo o uvolnění milionu korun z doplňkové činnosti a společně s ČVUT hledalo způsob, jak dostat humanitární pomoc přímo do Mykolajivu. S řešením podle rektora VŠCHT Pavla Matějky nakonec pomohly právě organizace Adra a společnost Zásilkovna.

Janovský na dotaz ČTK řekl, že do Mukačeva by měl kamion dorazil zhruba za den. Kdy se pomoc dostane na mykolajivskou univerzitu podle něj zatím není jasné. Matějka a rektor ČVUT Vojtěch Petráček uvedli, že rozhodnutí o zaslání humanitární pomoci do Mykolajivu bralo vedení obou škol jako samozřejmost.

VŠCHT i ČVUT, podobně jako další vysoké školy, už krátce po ruském útoku na Ukrajinu nabídly finanční podporu ukrajinským studentům a studentkám a poskytly také ubytovací kapacity na kolejích. VŠCHT před několika týdny oznámila, že věnovala na pomoc Ukrajině milion korun přes nevládní organizaci Člověk v tísni, která organizuje rozsáhlou sbírku na pomoc Ukrajině.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář