Datum zveřejnění: 
3. 4. 2022

Ukrajinští studenti středních a vysokých škol mohou v Česku získat jednorázová či dlouhodobá stipendia z fondu vzdělání Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Přihlášky o podporu mohou podávat do konce dubna. Připraveno je pro ně půl milionu korun. Kolika studentům mohou peníze pomoci, není možné odhadnout. Za Výbor dobré vůle to dnes ČTK sdělila Barbora Sehnalová. Stipendijní program je součástí podpory pro uprchlíky z Ukrajiny, která čelí ruské vojenské agresi.

Odhad počtu studentů podpořených stipendii není předem jasný, protože podpora může trvat různě dlouhou dobu a může být různě vysoká, uvedla Sehnalová. Peníze do stipendijního programu věnovala ČSOB, ve spolupráci s bankou nadace také obdržela 200 tabletů a malých počítačů, které nyní zdarma distribuuje zejména studentům z Ukrajiny.

Správní rada nadace také uvolnila 1,5 milionu korun na granty pro organizace, které pomáhají příchozím z Ukrajiny. Z nich 29 organizací zatím dostalo 1,28 milionu Kč. Peníze využívají na integraci ukrajinských dětí do škol, psychologickou a právní pomoc, kurzy českého jazyka nebo pomoc uprchlíkům se zajištěním práce či dokladů. Výbor dobré vůle se také zapojil do materiální pomoci, ve spolupráci se sponzory zajistila prací a čisticí prostředky nebo drogistické zboží.

Výbor dobré vůle vyhlásil už dřív finanční sbírku na portálu darujme.cz. Za měsíc od začátku ruské invaze přispěli Češi ve sbírkách nevládních organizací na pomoc Ukrajině přes 2,15 miliardy korun. Další stovky milionů korun lidé věnovali na sbírku ukrajinského velvyslanectví v Praze, které za peníze pořizuje zbraně. Řada lidí a firem pomáhá také materiálními dary.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář