Datum zveřejnění: 
9. 3. 2022

Na kolejích vysokých škol v Praze našlo ubytování zatím několik desítek uprchlíků z Ukrajiny. Dalších zhruba 400 míst v ubytovacích kapacitách vysokých škol je dosud k dispozici, zástupci univerzit ale čekají jejich zaplnění v nejbližších dnech. Vyplývá to z vyjádření mluvčích škol na dotaz ČTK. Zvlášť nabízejí školy také ubytování ukrajinským studentům.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) může Česká republika přijmout okolo 250.000 lidí tak, aby jim byla schopna dát základní komfort a najít pro ně ubytování. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se zatím ohlásilo téměř 54.000 lidí z Ukrajiny, 7477 z nich za pondělí. Již v neděli Rakušan řekl, že od začátku invaze Ruska na Ukrajině přišlo do ČR asi 100.000 uprchlíků. Útok Ruska na Ukrajinu začal 24. února.

Pomoc s ubytováním uprchlíků nabídly již dříve i vysoké školy. Například Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) k dnešnímu dni ubytovala 130 uprchlíků, převážně žen a dětí. "Jsou mezi nimi příbuzní a blízcí našich studentů, ale ubytování poskytneme i lidem, kteří nemají žádnou vazbu na ČZU," řekla mluvčí školy Karla Mráčková. Univerzita podle ní vyčlenila pro běžence 450 lůžek, ještě tak může nabídnout asi 300 volných míst. Jde o lůžka na kolejích, v Institutu vzdělávání a poradenství v Malé Chuchli, školních lesních podnicích v Lánech a Kostelci nad Černými lesy i dalších zařízeních.

Ubytování nabízí ČZU pro uprchlíky bez časového omezení a zdarma včetně například stravování, hygienických potřeb či vybavení pro děti. "Vypláceli jsme také jednorázovou dávku z naší veřejné sbírky, kde je od vypuknutí konfliktu 700.000 korun," dodala Mráčková.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze má volných asi 40 lůžek, žádostí o ubytování ale přibývá, uvedl mluvčí Michal Janovský. Do pondělního odpoledne škola na svých kolejích ubytovala osm uprchlíků, dalších osm by mělo přicestovat zřejmě dnes nebo ve středu, řekl. Někteří běženci už podle něj koleje zase opustili, další chtějí zůstat déle. "Nelze to zobecňovat, jde o mimořádnou situaci, kdy ubytovaní sami nevědí, co bude za týden," vysvětlil.

Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) má pro ubytování uprchlíků k dispozici 25 míst v areálu školicího střediska na Točné. Podle mluvčí Martiny Mlynářové se asi kapacita zaplní v nejbližších dnech. "Dnes klíče převzaly dvě ženy," uvedla. Dalších 25 míst na kolejích škola určila pro studující z řad uprchlíků. Těm škola nabízí třeba i možnost začít hned studovat v angličtině a zažádat o jednorázové mimořádné stipendium ve výši 15.000 korun měsíčně. Stipendium může získat 30 lidí, žádostí o něj dostala škola už 40. Vedení VŠE by se proto chtělo domluvit o podobné podpoře zájemců o ekonomii i na dalších vysokých školách.

Na pomoc studentům z Ukrajiny se zaměřuje i UK. Ubytovací kapacity proto vyčlenila pro ty, kteří na škole budou studovat, řekl Petr Podzimek z jejího tiskového oddělení.

Zejména lidi s vazbou na školu jsou ubytovaní rovněž na kolejích ČVUT. K dnešnímu dni jde o 22 osob, řekla mluvčí školy Ilona Chalupská. Kromě toho je podle ní ve třech bytech Univerzitního centra energeticky efektivních budov jedna ukrajinská rodina a další dvě jsou na cestě. Všichni mají ubytování rezervované do konce června.

Mluvčí doplnila, že ČVUT má asi 200 studentů z Ukrajiny, kteří dosud na kolejích nebydleli. "Těmto studentům jsme připraveni ubytování na kolejích zajistit. V případě, že volné kapacity takto neobsadíme, využijeme je pro ubytování uprchlíků," dodala Chalupská.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář