Datum zveřejnění: 
9. 3. 2022

Pedagogové z Ukrajiny mohou v českých školách učit v souladu se zákonem, pokud mimo jiné splňují odbornou kvalifikaci a umí česky. Na výjimku ale mohou ředitelé škol jako pedagoga zaměstnat i zájemce, který podmínky zákona nesplňuje. Úroveň znalosti češtiny v takovém případě posuzuje samotná škola. Vyučující z Ukrajiny se jinak mohou v českých školách uplatnit také na nepedagogických pozicích. Pokud nyní učí děti uprchlíků v ČR v ukrajinštině podle ukrajinských osnov, tak se na ně české normy nevztahují. Vyplývá to z odpovědi ministerstva školství na dotaz ČTK.

Podle mluvčí ministerstva Anety Lednové v současnosti není možné odhadnout, kolik vyučujících s uprchlickou vlnou z Ukrajiny do ČR přijde. Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který spolupracuje na projektu ukrajinských jednotřídek v ČR, v pondělí uvedl, že svou pomoc s výukou dětí uprchlíků nabídly už desítky dobrovolníků. Jsou mezi nimi studenti, učitelé a další lidé s pedagogickými zkušenostmi z Ukrajiny, řekl.

Na vyučující, kteří se budou věnovat uprchlíkům v ukrajinských třídách, se nebudou vztahovat české předpisy pro pedagogy, uvedla Lednová. Integrovat tyto pracovníky do českých škol bude podle ministerstva nutné až postupně, jak se do nich budou začleňovat i ukrajinské děti. V českém vzdělávacím systému se pak už ukrajinských pracovníků budou týkat i podmínky kvalifikace podle české legislativy, řekla mluvčí.

Podle zákona o pedagogických pracovnících je pro práci vyučujícího podmínkou odborná kvalifikace, svéprávnost, bezúhonnost, zdravotní způsobilost a také znalost češtiny. Kdo tyto požadavky nesplňuje, může se v českých školách uplatnit na takzvaných nepedagogických pozicích, jako je třeba školní asistent, chůva, uklízečka nebo kuchařka. Případně ho škola může zaměstnat na nezbytnou dobu, pokud prokazatelně nemůže sehnat pedagoga s odbornou kvalifikací.

V případě, že škola využije výjimky ze zákona, může pro pracovníka stanovit požadavky na úroveň znalosti češtiny podle svých potřeb. "Úroveň znalosti českého jazyka posuzuje sama škola – bude se lišit v závislosti na vykonávané pozici. Pro potřeby například takzvaného dvojjazyčného asistenta postačí i základní znalost češtiny," řekla mluvčí. Úprava legislativy podle ní v tomto ohledu v současnosti není nutná.

V základních školách v ČR je v současnosti zhruba 965.000 žáků a 88.800 učitelů a střední školy navštěvuje 446.300 studentů a učí v nich 48.900 pedagogů. Do školek chodí 360.500 dětí a pracuje v nich 35.800 vyučujících. Kvůli ruské invazi již z Ukrajiny do ČR přišlo víc než 100.000 lidí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že země může přijmout okolo 250.000 uprchlíků tak, aby jim byla schopna dát základní komfort a najít pro ně ubytování. Do českých škol se podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) může integrovat zhruba 100.000 ukrajinských dětí.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář