Datum zveřejnění: 
3. 3. 2022

Nejméně tři rektoři pražských vysokých škol se v pondělí nezúčastní slavnostního ceremoniálu předání státních vyznamenání. Z pracovních důvodů na Pražský hrad nedorazí rektorka Univerzity Karlovy (UK) Milena Králíčková a rektor České zemědělské univerzity (ČZU) Petr Sklenička, bez udání důvodu nepřijde rektor Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) Pavel Matějka. S účastní naopak počítá rektorka Vysoké školy ekonomické (VŠE) Hana Machková. Na ceremoniál do Prahy nepřijedou ani někteří rektoři z dalších částí ČR.

Z ceremoniálu se dnes omluvil rovněž dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek. Pro udělenou medaili, které si váží, si osobně nepřijde, protože to nepovažuje vzhledem k válce na Ukrajině za vhodné. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK dnes odpoledne sdělil, že informaci o jiném omluveném nemá.

Mluvčí UK Václav Hájek potvrdil, že rektorka Králíčková pozvánku dostala, ale nezúčastní se. "Omluvila se z důvodu již dlouho plánované pracovní povinnosti," uvedl. Podobný důvod k neúčasti má i rektor ČZU. "Vzhledem k tomu, že je od 28. 2. v zahraničí, se slavnostního ceremoniálu předávání vyznamenání na Pražském hradě zúčastnit nemůže a z účasti je již omluven," řekla mluvčí školy Karla Mráčková. Rektor VŠCHT své důvody k neúčasti nevysvětlil. Rektorka VŠE pozvání na Hrad přijala.

Na Pražský hrad přijedou také jen někteří z rektorů vysokých škol na Moravě a ve Slezsku. Například rektor Ostravské univerzity Jan Lata svou neúčast zdůvodnil postoji prezidenta Miloše Zemana. "Pozvánku jsem obdržel, nicméně na Hrad nepůjdu. Byť Miloš Zeman vyjádřil na okupaci Ukrajiny rozumný názor, jeho předchozí politická činnost tomuto zločinu jednoznačně napomáhala. Navíc má stále ve svém nejbližším okolí člověka, který se chlubil Putinovým portrétem na telefonu. Do této společnosti nelze jít," řekl.

Do Prahy se nechystají ani rektor Janáčkovy akademie múzických umění Petr Michálek nebo rektor olomoucké Univerzity Palackého Martin Procházka. Michálek se omluvil z pracovních důvodů a Procházka kvůli dovolené v zahraničí. Účast na ceremoniálu naopak potvrdili rektor Vysokého učení technického v Brně Ladislav Janíček a rektor VŠB - Technické univerzity Ostrava Václav Snášel.

Několikrát odložené předávání státních vyznamenání za léta 2020 a 2021 se ve Vladislavském sále Pražského hradu uskuteční v pondělí. Jeho konání v původních termínech znemožnila pandemie koronaviru i léčba prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. Kvůli epidemii onemocnění covid-19 nevyšel ani náhradní termín stanovený na letošní 1. leden. Zeman nakonec určil datum slavnostního večera na 7. březen, kdy uplyne 172 let od narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Na ceremoniálu má být přítomno asi 600 hostů. Pozváni byli příbuzní oceněných, ústavní činitelé a další představitelé veřejného života. Kvůli proticovidovým opatřením budou muset mít nasazené respirátory.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář