Datum zveřejnění: 
3. 3. 2022

ČVUT dnes vyhlásilo sankce proti Rusku a Bělorusku kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Zakázalo například prodej svých licencovaných produktů do těchto států. Nepovolí studijní a výzkumné cesty do těchto zemí a nebude přijímat odborníky z Ruska a Běloruska, s výjimkou těch, kteří prchají před tamními režimy. Pozastavila také výzkumnou spolupráci s ruskými a běloruskými institucemi. ČVUT o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Škola dnes také upřesnila některé informace o pomoci ukrajinským studentům.

"V situaci, kdy Rusko zaútočilo na nezávislý stát, a zahájilo tak největší válečný konflikt na území Evropy od druhé světové války, je třeba naprosto pregnantně vyjádřit, že s takovou zemí – ani s jejím pomocníkem Běloruskem – ČVUT nemůže a nesmí spolupracovat," uvedl rektor Vojtěch Petráček.

Ilona Chalupská pak za školu uvedla, že jsou od dneška s okamžitou platností zakázány cesty zaměstnanců a studentů do Ruské federace a Běloruska za účelem výzkumu a studia, prodej licencí a patentů na území obou států i firmám vlastněným ruskými a běloruskými občany nebo přijímání vědců z Ruska a Běloruska. "Výjimku mají samozřejmě ti, kdo prchají před Putinem, Lukašenkem a jejich režimy," podotkl rektor. ČVUT pozastavila i účinnost všech smluv a dohod o výzkumné spolupráci ČVUT s ruskými a běloruskými institucemi.

Škola dnes také upřesnila informace o pomoci Ukrajincům, kteří na ČVUT studují a pracují. Chalupská připomněla, že tito lidé mohou požádat školu o pomoc na e-mailu ukrajina@cvut.cz.

"V případě hmotné nouze nabízí ČVUT bezplatné ubytování na svých kolejích a bezplatnou stravu v univerzitních menzách, k tomu i příspěvek 10.000 Kč na měsíc. Materiální a finanční výpomoc pak obdrží ti, kdo dostanou povolávací rozkaz," uvedla Chalupská. Dodala, že povolaným studentům škola také umožní přerušit studium kdykoliv během semestru. "ČVUT ukrajinským studentům garantuje, že budou moci následně v přerušeném studiu pokračovat a řádně dostudovat,“ uvedl rektor. Škola bude také vstřícná při nastavení individuálních studijních plánů. "Bezplatné ubytování na kolejích ČVUT nabízí univerzita také blízkým svých ukrajinských studentů. A zajistí i to, aby se po dokončení studia nemusel nikdo vrátit do válečné oblasti, pokud sám nebude chtít," dodala Chalupská.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář