Datum zveřejnění: 
2. 3. 2022

Ukrajinci se zájmem o studium vysoké školy v ČR najdou přehled stipendijních nabídek na speciální stránce na webu Study in the Czech Republic. Dohodli se na tom dnes zástupci ministerstev školství a vnitra, Domu zahraniční spolupráce a zhruba 60 veřejných i soukromých vysokých škol v Česku. Na svých webových stránkách to dnes uvedlo ministerstvo školství. Úřad v úterý informoval, že na podporu studentů z Ukrajiny uvolní 150 milionů korun.

Web studyin.cz/ukraine s nabídkou stipendií pro Ukrajince bude spravovat iniciativa Study in the Czech Republic a Dům zahraniční spolupráce (DZS), který spadá pod ministerstvo školství. "Navazujeme na aktivity a mechanismy, které se osvědčily v případě pomoci běloruským studentům v roce 2020. Stránku nyní připravujeme, budeme průběžně doplňovat nabídky jednotlivých vysokých škol a zajistíme adekvátní propagaci mezi ukrajinskými studenty," uvedl ředitel DZS Michal Uhl.

Ministerstvo školství podle náměstka Jaroslava Millera požádalo vysoké školy, aby vytvořily pro studenty z Ukrajiny přívětivé podmínky a poskytly na jejich studium své kapacity i peníze. Zástupci škol na jednání slíbili, že se do pomoci zapojí, a některé školy se i zavázaly uvolnit na stipendia konkrétní peníze, informoval úřad na webu.

Ministerstvo školství dá na podporu ukrajinských studentů na českých vysokých školách 150 milionů korun. Pomoc budou moct školy využít pro studenty, kteří se v ČR zapíšou k běžnému studiu, nebo i pro ty, kteří přijedou na krátkodobé studijní pobyty. Na jednoho posluchače mohou v tomto a příštím akademickém roce získat až 150.000 korun. Podpora by podle odhadu ministerstva měla stačit přibližně pro 1000 až 1500 lidí. Na krátkodobé studijní pobyty dá úřad 15.000 korun měsíčně.

Do běžného studia bylo podle údajů ministerstva ke konci prosince zapsaných 4617 lidí s ukrajinským občanstvím, z nichž 200 mělo studium přerušené. Na krátkodobém studijním pobytu v ČR bylo podle ministerstva ke konci loňského roku dalších 68 Ukrajinců. Vysoké školy v Česku studuje asi 52.000 cizinců, Ukrajinci tak tvoří zhruba 8,5 procenta.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář