Datum zveřejnění: 
28. 2. 2022

Vysoké školy v Praze zatím stále nemají přehled o tom, kolik studentů by mohlo kvůli válce na Ukrajině odejít z Česka. Vyplývá to z odpovědí mluvčích České zemědělské univerzity v Praze (ČZU), Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) a Univerzity Karlovy (UK). Informace zatím nemají ani o tom, do jaké míry ukrajinských a ruským studentům působí současná situace finanční problémy.

"V tuto chvíli stále zjišťujeme, kolik studentů a studentek odjede na Ukrajinu, zatím nemáme jedinou konkrétní informaci o jejich nutném odjezdu, nejen z důvodu povolávacího rozkazu, ale i z důvodu péče o své blízké. Očekáváme, že se situace v tomto směru bude vyvíjet. Nyní je skutečně příliš brzy na to, abychom mohli přesněji odhadnout, kolika studentů či studentek se toto bude týkat," uvedla mluvčí ČZU v Praze Karla Mráčková.

"Několik studentů z Ukrajiny se minulý týden dotazovalo na možnost ukončení ubytování na kolejích a návratu na Ukrajinu bez sdělení bližších podrobností. Avšak v tuto chvíli zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se studenti z kolejí odhlašovali a odjížděli. Do dnešního dne ubytování ukončila jedna studenta z Ukrajiny, která se vrací do své vlasti," řekl mluvčí UK Václav Hájek.

Podle mluvčí VŠE Martiny Mlynářové se může situace ukrajinských studentů individuálně velmi lišit. Na VŠE jich studuje 519. Někteří v ČR žijí dlouhodobě se svými rodinami, jiní mají rodiny na Ukrajině a někteří se třeba budou muset na Ukrajinu i vrátit, řekla. O formě pomoci těmto studentům podle ní budou na VŠE rozhodovat děkani jednotlivých fakult.

Zástupci škol dnes neměli ani bližší informace o tom, do jaké míry mají ruští a ukrajinští studenti kvůli válce na Ukrajině a sankcím proti Rusku finanční problémy. Na ČZU se ale podle Mráčkové obrátilo několik studentů o finanční pomoc s tím, že poslali peníze svým blízkým na Ukrajinu, aby měli peníze na cestu ze země.

"Těmto studentům poskytujeme stipendium," řekla Mráčková. "Co se týká ruských studentů, nemáme informace o jejich případných finančních problémech, (platební systém) SWIFT jim prozatím funguje, problémy tohoto charakteru můžeme očekávat od úterý," dodala.

Na Českém vysokém učení technickém dnes osm studentů vyzvalo rektorát školy, aby se zapojil do pomoci lidem z Ukrajiny aktivněji. "Prohlášení o podpoře již nestačí, studenti nutně potřebují finanční, psychologickou i právní pomoc do pomoc," uvedli. Podle nich jsou ostatní vysoké školy schopny pomáhat efektivněji.

Mluvčí ČVUT Ilona Chalupská minulý pátek uvedla, že se ukrajinští studenti mohou s žádostí o pomoc obrátit na e-mail ukrajina@cvut.cz a škola je připravena pomoct zájemcům s vyřizováním formalit i finančně.

Zatímco Masarykova univerzita či Mendelova univerzita v Brně již oznámily, že vypověděly smlouvy s partnerskými univerzitami v Rusku, VŠE podle své mluvčí o takovému kroku neuvažuje. VŠE má v Rusku partnerství s deseti univerzitami.

"V současnosti je v Rusku na studijním pobytu devět studentů a studentek, které škola stejně jako ministerstvo zahraničí vyzvalo k návratu. Škola jim uhradí náklady spojené s cestou do ČR, které jsou nyní vyšší (kvůli zrušení leteckého spojení mezi Ruskem a ČR) než standardně," řekla Mlynářová.

ČZU má podle Mráčkové smlouvy o spolupráci se 14 ruskými univerzitami a na jejich základě nyní v Česku nepobývá žádný ruský student ani akademik. O tom, jak bude k těmto smlouvám dál přistupovat, podle mluvčí univerzita zatím nerozhodla.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář