Datum zveřejnění: 
22. 2. 2022

Rektorky a rektoři vysokých škol v Česku dnes vyjádřili hluboké znepokojení nad děním na Ukrajině, na jejíž území v noci na dnešek vstoupila ruská vojska. Každý nezávislý stát má podle nich právo se sám rozhodovat o své budoucnosti. V prohlášení za Českou konferenci rektorů (ČKR) to dnes uvedl předseda ČKR Martin Bareš. ČTK o tom informovala tajemnice ČKR Marie Fojtíková. Podporu Ukrajině dnes na svém webu vyjádřil i Ústav pro studium totalitních režimů a odsoudil výroky ruského prezidenta Vladimira Putina, kterými v pondělí zpochybnil ukrajinskou státnost. Učená společnost ČR označila v prohlášení na svém webu vstup ruských vojáků na Ukrajinu za "akt ruského státního terorismu".

Vysoké školy podle Bareše jednají o tom, jak mohou nyní Ukrajince nejlépe podpořit. Pomoc by podle něj mohla být podobná jako dříve v případě běloruských studentů a akademiků, kdy pro ně vysoké školy otevřely pobytová stipendia a možnost ucházet se o vědecké granty.

"Události posledních dnů a hodin považuje ČKR za mimořádně zneklidňující a závažné," stojí v prohlášení rektorů. Každý stát má podle nich právo se demokratickým způsobem rozhodovat o své budoucnosti a dalším směřování. "Je zcela nepřijatelné, aby v tomto bylo komukoli bráněno nátlakem, výhrůžkami, anebo dokonce vojenskou silou. Takovéto metody a způsoby uvažování nepatří do Evropy 21. století a ČKR je důrazně a radikálně odmítá," uvedl Bareš.

Rektoři podle prohlášení budou vždy hájit principy základních lidských práv a svobod, demokracie a mírového řešení sporů. "ČKR je v dané situaci – a zejména v případě, pokud by došlo k dalšímu vyhrocování situace na Ukrajině – připravena podpořit ukrajinské studenty a akademiky," shodli se. Nyní podle Bareše vysoké školy jednají o tom, jaké formy pomoci by byly nejvhodnější.

Kroky Ruska vůči Ukrajině odsoudila rovněž Učená společnost ČR, která sdružuje významné vědce působící v Česku. "Jedná se o další akt ruského státního terorismu na území Ukrajiny, jež je svrchovanou zemí, která má plné právo rozhodovat sama o svém osudu," sdělila organizace. "Obracíme se proto k lidu Ukrajiny, abychom mu vyjádřili naši účast a podporu v situaci, kdy je vážně ohrožena samotná existence jejich svobodného státu. Konkrétně se tak obracíme ke kolegyním a kolegům, akademickým pracovníkům a studentům z ukrajinských univerzit a dalších vědeckých pracovišť, abychom jim nabídli pomoc tak, jak případně bude potřeba," píše se v jejím prohlášení.

Vedení Univerzity Karlovy (UK) a předsednictvo akademického senátu školy dnes v prohlášení na webu uvedly, že soucítí se všemi ukrajinskými studujícími a akademiky na UK a nejen s nimi. "Univerzita Karlova je připravena v případě potřeby i nadále přijímat zahraniční studentky a studenty, jimž represe totalitních, autoritářských a nesvobodných režimů kdekoliv na světě ztěžuje nebo přímo znemožňuje studium. Na UK mohou studovat za částečné podpory Stipendia Václava Havla," stojí v prohlášení.

V současné době podle něj pobývá na UK zhruba 830 studujících a stážistek či stážistů z Ukrajiny. Na ukrajinských univerzitách podle informací vedení školy žádná studentka ani student UK není.

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček dnes na podporu Ukrajiny vyvěsil v oknech své kanceláře ukrajinskou vlajku. Na ČVUT studuje okolo 450 Ukrajinců, řekla ČTK mluvčí školy Ilona Chalupská. Zájem o přerušení studia podle ní v současnosti nemají. "Naopak, studenti berou studium jako velkou příležitost pro budování stabilního života a kariéry v EU. Samozřejmě, současná situace a krize ovlivní některé studenty a jejich rozhodnutí ohledně pokračování ve studiu, protože závisí na finanční podpoře od rodičů,“ uvedla.

Podporu Ukrajině dnes vyjádřil také Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Překročení hranic Ukrajiny ruskými vojáky a jejich vstup na území ovládané proruskými separatisty ústav označil za jednoznačný akt násilí. Odmítl také Putinovy výroky zpochybňující ukrajinskou státnost a jeho tvrzení, že současná Ukrajina je výtvorem ruských komunistů.

"Vladimir Putin manipuluje s dějinami. Současná Ukrajina se může opřít o dlouhý příběh utváření ukrajinského národa," uvedl ÚSTR. "Složitost tohoto příběhu a úzká provázanost s dějinami Rusů, Poláků, Židů nebo Bělorusů nic nemění na tom, že občané současné Ukrajiny mají právo svobodně si určit směřování své země. Žádný stát nemůže s odkazem na historické souvislosti násilně vnucovat Ukrajině svou vůli," napsal ústav na webu.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář