Datum zveřejnění: 
1. 2. 2022

Do funkce dnes nastoupilo devět rektorů vysokých škol. Čtyři už v čele školy byli a nyní v jejím vedení budou pokračovat. Dalších pět rektorů se do funkce dostalo nově. Nejstarší a největší vysokou školu v ČR, Univerzitu Karlovu povede ode dneška poprvé žena. Dosavadního rektora Tomáše Zimu vystřídala jeho prorektorka Milena Králíčková.

Původně dnes mělo začít funkční období deseti rektorů, ale Vojtěch Adam z Mendelovy univerzity v Brně v pondělí oznámil, že rezignuje. Důvodem k tomu byly sporné odborné publikace, kvůli kterým ho k odchodu vyzvala končící rektorka Danuše Nerudová i některé vědecké autority. Akademický senát univerzity bude muset volbu rektora zopakovat. Ministerstvo školství by dnes mělo rozhodnout, kdo do té doby školu povede.

Rektory zvolené akademickými senáty schválila v prosinci vláda a minulý týden jmenoval prezident Miloš Zeman. Ve vedení školy pokračují Petr Sklenička na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU) a Vojtěch Petráček na Českém vysokém učení technickém v Praze. Staronového rektora mají také na Technické univerzitě Liberec (TUL), kterou vede Miroslav Brzezina. Rektorem Veterinární univerzity Brno (VU) zůstává Alois Nečas.

První funkční období mají před sebou kromě Králíčkové na Univerzitě Karlově i Maria Topolčanská na Akademii výtvarných umění v Praze a Libor Čapek na Univerzitě Pardubice. Na Vysokém učení technickém v Brně do funkce nově nastoupil Ladislav Janíček a na Janáčkově akademii múzických umění Petr Michálek.

Prezident už do funkce jmenoval i nového rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Petra Dvořáka. Jeho funkční období ale začne až 1. dubna. Do té doby školu dál povede Hana Machková.

V ČR je 26 veřejných vysokých škol.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář