Datum zveřejnění: 
20. 1. 2022

Praha 20. ledna (ČTK) - Laboratoř pro výzkum a výuku nanoelektrických technologií dnes představili na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Laboratoř, jejíž vybavení stálo 40 milionů korun, má podle zástupců fakulty sloužit výzkumu odolných součástek pro technologie používané v kosmu i nízkouhlíkovou energetiku.Testovací provoz laboratoře začal v loňském roce.

Laboratoř pomůže například se vzděláváním budoucí technologů a designerů připravujících polovodiče, včetně mikročipů. "Laboratoř je integrovaná do výzkumné infrastruktury společně s Akademií věd ČR (AV) a dalšími pracovišti na Fakultě elektrotechnické tak, aby se studenti nejenom doktorských, ale i magisterských programů mohli seznámit s nejnovějšími technologiemi a byli konkurenceschopní na trhu práce," řekl novinářům Pavel Hazdra, který na fakultě vede katedru mikroelektroniky.

Podle Hazdry laboratoř cílí na tři oblasti základního výzkumu. V prvním případě jde o výzkum nové elektroniky na bázi diamantu. "Diamant je perspektivní materiál zejména pro výkonovou elektroniku, umožňuje součástkám pracovat při 300 až 500 stupních Celsia," uvedl. Dalším předmětem výzkumů je nanoelektronika. "To znamená ovládání toků elektronů na úrovni atomů a atomových vrstev. A třetí oblast jsou senzory a tištěná elektronika," doplnil Hazdra.

Podle Jana Vovse, který novou laboratoř vede, je vybavena špičkovými technologiemi pro hluboké leptání reaktivní plazmou, bezmaskovou optickou litografii a depozici atomárních vrstev. K depozici uvedl, že účelem je vytvářet velmi tenké vrstvy, které oddělují elektrodu od vodivého kanálu tranzistorů.

Současná laboratoř byla podle zástupců fakulty financována převážně z evropských peněz skrze projekty Výzkumné infrastruktury pro doktorské studijní programy na Fakultě elektrotechnické ČVUT a Centra pokročilých aplikovaných přírodních věd pro rozvoj doktorského studia (CAAS). Hazdra dodal, že pět až deset procent nákladů šlo z prostředků Fakulty elektrotechnické. Peníze šly i z národních zdrojů přes ministerstvo školství.

sar jw

Zdroj: 
ČTK