Datum zveřejnění: 
17. 12. 2021

Praha 17. prosince (ČTK) - V letošním 13. ročníku Robosoutěže Fakulty elektrotechnické ČVUT zvítězil tým z Domu dětí a mládeže Prahy 2. Studenti měli letos za úkol postavit ze stavebnice LEGO Mindstorms robota, který autonomně projede rovnou dráhu s proměnlivým sklonem, a to bez vodicí čáry. Robot musel zároveň na své plošině udržet vozíček. Na druhém a třetím místě skončily týmy ze SPŠ Ostrov. Členové prvních třech týmů mají nyní možnost studovat v programu Kybernetika a robotika bez přijímacích zkoušek. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce katedry řídící techniky FEL ČVUT Ivan Sobička.

"Je vidět, že dovednosti v oblasti robotiky žáků středních škol se výrazně zlepšují, což je dobrá zpráva i pro naši školu. Myslím, že mezi účastníky je řada našich budoucích studentů," uvedl organizátor soutěže Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Soutěže se letos zúčastnilo 132 týmů. Z listopadových kol postoupilo 32 skupin středoškoláků, tři získaly tzv. "divokou kartu" a do finále se zapojily i dva týmy z bakalářského programu Kybernetika a robotika. V dnešním finále po třech kvalifikačních jízdách postoupilo dál 16 nejlepších robotů, kteří se utkali ve vyřazovacích bojích. Lidé mohli finále sledovat on-line,

"V souboji o třetí místo zvítězil tým PIKOBOTI ze SPŠ Ostrov. Ve finále se pak střetly týmy E4 z téže SPŠ v Ostrově a Tým STV z Domu dětí a mládeže Prahy 2. Právě tento tým ve složení Kryštof Kordík, Kryštof Holý a Richard Agulár se nakonec stal absolutním vítězem celé soutěže," uvedli organizátoři v tiskové zprávě.

Cenu si odnesl i tým z gymnázia Strakonice. Unikátní řešení vyvažování vozíku jim přineslo ocenění v kategorii Design robota. Organizátoři podle Hlinovského ocenili především originalitu myšlenky. "Oproti technologii dlouhého kyvadla, které využívala většina týmů, představil tým Gymstr řešení s pomocí vibrační plošiny, která dokáže polohu vozíku vyvažovat. Ačkoliv to je výborně fungující design, robot Gymstru do vyřazovacích bojů bohužel neprošel," podotkl.

ČVUT v jarních měsících tradičně pořádá i verzi soutěže pro základní školy. Cílem obou akcí je popularizace informatiky a robotiky.

fsl mal

 

Zdroj: 
ČTK