Datum zveřejnění: 
1. 12. 2021

Praha 1. prosince (ČTK) - ČVUT a několik desítek dalších evropských univerzit a výzkumných organizací se zapojily do programu QTEdu Open Master, který cílí na podporu studia kvantových technologií. Prostřednictvím seminářů a stáží má podnítit zájem studentů technických oborů o tento vědní obor. Mluvčí ČVUT Andrea Vondráková to dnes uvedla v tiskové zprávě. Program je součástí rozsáhlého evropského projektu Quantum Flagship.

Zatímco první kvantová revoluce podle ČVUT byla o pochopení fyzikálních zákonů v mikroskopickém prostoru a přinesla průlomové technologie, jako je například laser, druhá kvantová revoluce souvisí se zlepšující se schopností manipulace s kvantovými jevy ve speciálně navržených systémech a materiálech. Odborníci očekávají přelomový dopad této fáze v mnoha technologiích, od kvantových počítačů po senzory. Ty mohou být využity při vysokovýkonných výpočtech, bezpečnosti, komunikaci, v chemii, farmacii a řadě dalších odvětví.

Podle ČVUT je potřeba pro obor vzdělávat odborníky. "Kvantové technologie jsou nyní v podobné situaci, jako byl internet na začátku 90. let. Už nyní víme, že kvantové technologie jsou technologie zítřka a budou se velmi pravděpodobně široce uplatňovat v nejrůznějších sférách. Všechny mocnosti včetně Evropské unie si to uvědomují a my jsme rádi, že můžeme být u toho a podílet se na tom," uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

"Hned na začátku nabízí několik univerzit, například University of Copenhagen, University of Amsterdam či University of Helsinki či naše Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, několik seminářů z různých oblastí kvantových technologií. Studenti si je mohou zapsat a mohou za jejich absolvování získat kredity," uvedl Aurél Gábris z Katedry fyziky. Gábris patří ke koordinátorům programu a je i kontaktní osobou pro zájemce z Česka. Nyní pokračuje také několik výzkumných projektů, na kterých mohou spolupracovat studenti magisterského i bakalářského stupně studia. V lednu 2022 podle ČVUT začnou stáže, které studentům umožní seznámit se se špičkovým výzkumem kvantových technologií.

Projekt Quantum Flagship, do něhož program patří, je jeden z největších evropských projektů, kterým chce Evropská unie dohnat vývoj v kvantových technologiích v zemích jako jsou USA nebo Čína. Evropská komise ho podpořila 1,5 miliardy eur (zhruba 38,3 miliardy korun). Cílem je dostat tyto technologie z laboratoří na trh a posílit evropský výzkum v oblasti, aby byla Evropa na předním místě v tzv. druhé kvantové revoluci.

sar jw

Zdroj: 
ČTK