Datum zveřejnění: 
22. 11. 2021

Praha 22. listopadu (ČTK) - Více než 130 týmů středoškoláků se zúčastní Robosoutěže, kterou v Praze pořádá ČVUT. Letos budou mít za úkol sestavit a naprogramovat robotického číšníka. Soutěž se koná od 23. do 26. listopadu, finále bude 17. prosince, uvedl dnes v tiskové zprávě Radovan Suk z Fakulty elektrotechnické (FEL).

"Soutěžící mají za úkol sestavit a naprogramovat robota s vozíkem umístěným na rampě. Robot musí co nejrychleji přejet samostatně bez jakékoliv pomoci nerovnou dráhu tak, aby vozík z rampy nespadl," uvedl hlavní organizátor soutěže Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL. "Pořadí ovlivní vedle výsledného času také počet získaných bodů, které robot získá průjezdem jednotlivými poli hracího hřiště," doplnil Hlinovský. Studenti pro své projekty využijí stavebnici LEGO Mindstorms.

Soutěžit bude 132 týmů, do prosincového finále jich postoupí 32. Podle organizátorů i na letošní dvanáctý ročník soutěže dopadla pandemie covidu-19. Přihlásilo se méně týmů než obvykle. Loni byla kvůli pandemii soutěž zrušena.

Akce se koná v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické v Praze. Čtyři listopadová kola soutěže je možné sledovat on-line. Odměnou pro tři vítězné týmy Robosoutěže je možnost studovat v programu Kybernetika a robotika na FEL bez přijímacích zkoušek.

ČVUT v jarních měsících tradičně pořádá i verzi soutěže pro základní školy. Cílem obou akcí je popularizace informatiky a robotiky.

sar jw

Zdroj: 
ČTK