Datum zveřejnění: 
1. 11. 2021

Praha 1. listopadu (ČTK) - Protiepidemická opatření na některých vysokých školách v Praze jsou přísnější než nařízení schválená vládou. Například na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) musí všichni nosit respirátory i ve výuce a na kolejích Vysoké školy ekonomické (VŠE) se od přijíždějících ze zahraničí vyžaduje pobyt v karanténě. Studenti ubytovaní na kolejích prokazují od začátku září bezinfekčnost na covid-19. Vyplývá to z dnešních vyjádření zástupců vysokých škol na dotaz ČTK.

Podle rozhodnutí vlády musí ode dneška nosit respirátory při výuce neočkovaní učitelé. Pro studenty ubytované na vysokoškolských kolejích se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) také obnovila povinnost předložit doklad o očkování, testování nebo prodělání nemoci.

Podle mluvčího Univerzity Karlovy Václava Hájka ale platí prokazování bezinfekčnosti na kolejích už od začátku září. Uvedl, že podle jeho informací toto opatření vůbec neskončilo a má platnost do 31. prosince. "Proto testování na kolejích i nadále probíhá a platí,“ řekl. Žádná nová opatření na kolejích univerzita nechystá. Plně naočkovaných proti covidu-19 je podle Hájka 79 procent ubytovaných studentů. "Studenti k tomu tedy přistoupili a přistupují zodpovědně,“ uvedl.

"Ubytovaní studenti se v souladu s vydanými opatřeními vlády ČR a ministerstva zdravotnictví ČR museli prokazovat platným negativním testem každých sedm dní, což platí stále a vedeme o testování důkladnou evidenci prostřednictvím ubytovacího systému. Studenti, kteří jsou očkovaní, se testovat nemusí. Studenti, kteří prodělali v posledních 180 dnech onemocnění covid, se musí testovat po skončení lhůty 180 dnů,“ řekla ČTK mluvčí VŠE Martina Mlynářová. Podobně se vyjádřili i mluvčí VŠCHT Michal Janovský, mluvčí České zemědělské univerzity Karla Mráčková a Ilona Prausová z odboru PR Českého vysokého učení technického v Praze.

Hlavní změna se podle Mráčkové týká doby, po kterou se mohou studenti na kolejích testy prokázat. Platnost antigenních testů se ode dneška zkrátila ze tří dnů na 24 hodin a přesnějších PCR testů ze sedmi dnů na 72 hodin. Studenti podle ní kromě toho mohou na místě podstoupit také rychlý antigenní test pro sebetestování.

Prausová doplnila, že ubytovaní musí na kolejích dodržovat i další opatření, jako jsou respirátory ve společných prostorách, rozestupy či používání dezinfekce. Povinnost nošení respirátorů se na vysokých školách nevztahuje jen na studenty ve výuce. Nově však už výjimka ve výuce neplatí na neočkované akademické pracovníky. Například na VŠCHT ale podle Janovského musí respirátory už od začátku akademického roku nosit i při výuce všichni.

Podle Mlynářové také proti minulosti již ministerstvo zdravotnictví nevyžaduje povinnost pobytu v samoizolaci pro studenty přijíždějící ze zahraničí. Na kolejích VŠE ale podle ní bude povinnost karantény pro přijíždějící z rizikových zemí platit dál, aby se předešlo šíření nákazy a škola chránila ostatní ubytované.

ptd mha

Zdroj: 
ČTK