Datum zveřejnění: 
28. 10. 2021

Praha 28. října (ČTK) - Dvě desítky rektorek a rektorů si dnes odpoledne připomněly vznik Československa položením květin a věnců u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí v Praze. Předseda České konference rektorů Martin Bareš z brněnské Masarykovy univerzity zdůraznil, že je v dnešní době zvlášť nutné připomínat základy svobody a demokracie. Svátek 28. října si dnes u sochy prvního československého prezidenta připomněli také zástupci Senátu, Poslanecké sněmovny či Hradu.

"Myslím, že je důležité pro nás všechny připomínat si milníky naší historie a ideály, na kterých se zrodily. Především v dnešní době, která není jednoduchá, bychom o tom měli neustále přemýšlet," řekl novinářům Bareš. Upozornil především na omezení spojená s pandemii koronaviru, hlavně v přístupu ke vzdělání či cestování, a také problémy okolo šíření tzv. fake news. "Připomínat si tak základy demokracie a svobody je nutné, protože nejsou automatické," dodal Bareš.

Pro většinu rektorů bylo setkání zástupců vysokých škol na Hradčanském náměstí v minulých letech náhradou za slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, kterého se kvůli napjatým vztahům s prezidentem Milošem Zeman přestali účastnit. Důvodem byl nesouhlas zástupců vysokýchškol s odmítavým postojem prezidenta k některým rektorům a s tím, že odmítl jmenovat několika profesorů. Loni rektoři kvůli špatné epidemické situaci od slavnostního setkání v Praze upustili a vznik Československa si většina z nich připomněla ve svých městech.

Ceremoniál k předávání státních vyznamenání se kvůli onemocnění a hospitalizaci prezidenta dnes neuskuteční, Hrad podle mluvčího Jiřího Ovčáčka pouze zveřejní seznam vyznamenaných. Kancelář hlavy státu v pondělí s odvoláním na rozhodnutí Zemana informovala, že slavnost se přesune na 1. ledna 2022.

Prezident je v péči Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze od neděle 10. října, podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. 

sip dr

Zdroj: 
ČTK