Datum zveřejnění: 
27. 10. 2021

Praha 27. října (ČTK) - Pietní připomínkou na Vítkově, zveřejněním seznamu vyznamenaných osobností nebo dny otevřených dveří oslaví Česko ve čtvrtek 103. výročí založení samostatného Československa. Po loňských oslavách poznamenaných koronavirovou pandemií bude letošní připomínka ovlivněna hospitalizací prezidenta Miloše Zemana. Na počátek ledna tak bylo přesunuto slavnostní předávání ocenění na Pražském hradě, konat se nebude ani jmenování nových generálů.

Pieta s největším zastoupením představitelů státu se po roční pauze opět uskuteční na pražském Vítkově. Loni byl ceremoniál zrušen kvůli protipandemickým opatřením a politici u pomníku položili květiny individuálně. Letos se na pražský Vítkov chystá předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník Generálního štábu Aleš Opata. Za přítomnosti čestných jednotek u památníku položí věnce, prezidenta Zemana zastoupí náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.

Pietní akce se budou konat i na dalších místech České republiky. Výročí vzniku republiky si lidé připomenou v Brně, Olomouci i v Ostravě. Vystrčil stejně jako zástupci Česká konference rektorů položí květiny u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí a na náměstí Pod Emauzy v hlavním městě Československá obec legionářská uctí padlé legionáře. Působení československých legií připomene také výstava u pražské Písecké brány. Na Pražském hradě se uskuteční slavnostní shromáždění pořádané Českým svazem bojovníků za svobodu. Vznik republiky připomene slavnostní polední střídání Hradní stráže, sídlo prezidenta pak bude večer nasvíceno v barvách trikolory.

Tradičně vrcholem oslav státního svátku v minulosti bylo večerní předávání nejvyšších státních vyznamenání na Pražském hradě. Slavnost se ale ve Vladislavském sále již podruhé neuskuteční. Loni jí zamezila koronavirová pandemie, letos Zemanova hospitalizace. Prezident proto rozhodl o přesunutí ceremonie na začátek ledna. Pražský hrad ale večer seznam oceněných, stejně jako loni, zveřejní na svém webu.

Prezident tradičně pořádá u příležitosti oslav vzniku Československa i další akce, na Hrad zve například vpředvečer státního svátku velvyslance, kteří v Česku zastupují své země. Kvůli nemoci prezidenta se ale dnes akce neuskuteční, stejně jako jmenování generálů. Z Prahy také byla do Brna přesunuta tradiční slavnostní přísaha armádních nováčků. Téměř pět stovek nových studentů Univerzity obrany a studentů Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy dnes složí přísahu v kasárnách v Šumavské ulici v Brně.

Státního svátku využije i několik institucí, které veřejnosti otevřou své běžně nepřístupné prostory. Lidé si budou moci prohlédnout senátní Kolovratský a Valdštejnský palác, vládní Lichtenštejnský palác nebo Rohanský palác na Malé Straně, ve kterém sídlí ministerstvo školství. Ministerstvo představí třeba sály, ve kterých se konají porady vedení nebo reprezentační akce ministerstva a nahlédnout budou moci i do pracovny ministra.

cap snm

Zdroj: 
ČTK