Datum zveřejnění: 
14. 10. 2021

Praha 14. října (ČTK) - Na roli umělé inteligence v ochraně soukromí uživatelů internetu se zaměří on-line konference, která bude 4. a 5. listopadu. Cílem akce CyberSec&AI Connected 2021 je propojit zástupce akademické sféry a průmyslu, uvedla ČVUT v tiskové zprávě. Konferenci organizují ČVUT, česká nadnárodní antivirová společnost Avast a nově také výzkumné pracoviště Private AI Collaborative Research Institute při Technické univerzitě Darmstadt. Letos bude třetí ročník konference.

"Rozsáhlý program představí špičkové vědce z prestižních výzkumných institucí, jako jsou ekonom a vědec v oblasti IT Alessandro Acquisti z Univerzity Carnegieho-Mellonových, počítačová vědkyně Dawn Song z Kalifornské univerzity v Berkeley či Emiliano De Cristofaro z University College London, který ve svém výzkumu zkoumá využití technologií v oblasti bezpečnosti a soukromí," uvedla Karolína Poliaková z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Z programu Poliaková také upozornila na expertní panel o vlivu umělé inteligence na zacházení s osobními daty. V panelu vystoupí Reza Shokri z Národní univerzity v Singapuru, Apostolos Malatras z Evropské agentury pro bezpečnost sítí a informací a David Freeman ze společnosti Facebook, který se zabývá ochranou dat před zneužitím. "Společně budou diskutovat o etickém rozměru nakládání s osobními údaji a o tom, co pro zajištění dat mohou udělat firmy, které je systematicky shromažďují," uvedla Poliaková. Na konferenci bude i diskuze o budoucnosti technologického vývoje v oblasti kyberbezpečnosti, jíž se zúčastní technologičtí ředitelé společností Avast a NortonLifeLock, které letos oznámily budoucí fúzi. "Kybernetické útoky výrazně umocněné umělou inteligencí dnes spíš než na počítače cílí přímo na lidi, soukromá data a digitální identity. V debatě s Darrenem Shou z NortonLifeLock proto budu hovořit o budoucnosti kybernetické bezpečnosti pro běžné uživatele internetu a o roli technologických firem v tomto kontextu," popsal Michal Pěchouček, který vedle Avastu působí také jako vedoucí Centra umělé inteligence FEL ČVUT.

Vstupenka na konferenci stojí 130 eur (cca 3300 korun), akademici zaplatí polovinu. Studenti se konference mohou zúčastnit zdarma.

Zdroj: 
ČTK