Datum zveřejnění: 
11. 10. 2021

Praha 11. října (ČTK) - Zástupci dvou týmů z vysokých škol dnes v Praze převzali Cenu evropského občana. Skupina výzkumníků z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT má medaili za pokročilý respirátor CIIRC RP95-3D, který vyvinula loni v počátku pandemie covid-19. Dalším laureátem je dobrovolnické centrum MUNI pomáhá. To vzniklo při Masarykově univerzitě v Brně taktéž v reakci na vypuknutí pandemie. Laureáti z ČVUT mají ocenění za rok 2020, dobrovolnické centrum za rok 2021. Kvůli pandemii se loni slavnostní předání nekonalo.

Tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky pod vedením Víta Dočkala loni v březnu rychle připravil ochranné polomasky vyráběné pomocí 3D tisku. Na internet také dal data k volnému využití. Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová, která cenu předávala, zdůraznila, že se týmu podařilo zmobilizovat i řadu dalších dobrovolníků, kteří se zapojili do přípravy masek. Brzy se tak začaly vyrábět tisíce respirátorů. Později odborníci upravili polomasky pro hromadnou výrobu, kterou dostala na starost firma Cardam. Dočkal dnes poděkoval svým spolupracovníkům a zavzpomínal na jejich enormní pracovní nasazení v době vývoje polomasek.

Centrum MUNI pomáhá podle Charanzové dosud napříč kraji vyřídilo přes tři tisíce žádostí o pomoc a vyslalo k potřebným více než 3800 dobrovolníků. Ti pomáhají v oblastech zdravotnictví, školství i sociální nebo právní oblasti. Koordinátorka centra Daniela Niebauerová dnes uvedla, že aktivity pokračují i po pominutí nejhorších fází pandemie. Dobrovolníci podle ní například stále tráví čas se seniory, obstarávají jim nákupy a doprovázejí je k lékaři, začali také s doučováním dětí. Centrum se zapojilo i do pomoci v lokalitách na jihu Moravy, které v červnu poničilo tornádo.

Cenu evropského občana uděluje Evropský parlament od roku 2008. Laureáty jsou iniciativy, jednotlivci i organizace v členských zemích Evropské unie, jejichž činnosti mimořádně prohlubují vzájemné porozumění a hlubší spolupráci mezi občany a podporují společné hodnoty.

Zdroj: 
ČTK