Datum zveřejnění: 
30. 9. 2021

Praha 30. září (ČTK) - V čele Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) by v dalších čtyřech letech mohl pokračovat současný rektor Vojtěch Petráček. Žádný jiný kandidát se do volby hlavy univerzity nepřihlásil. Volba bude ve středu 27. října. Termín pro podání návrhů na pozici vypršel dnes v poledne. Vyplývá to z informací na webu školy, ČTK to potvrdil předseda Akademického senátu ČVUT Jan Janoušek. Další volební období rektora by po jeho zvolení a jmenování prezidentem mělo začít v únoru příštího roku. Nejstarší technickou univerzitu ve střední Evropě by měl vést do roku 2026.

"Přišla jedna obálka (s návrhem na rektora ČVUT), nebylo jich více, takže v tuto chvíli máme kandidáta jednoho," uvedl Janoušek. Podle informací na webu je kandidátem současný rektor Petráček. Volba rektora se uskuteční 27. října, dodal Janoušek.

Jaderný fyzik Petráček se stal rektorem školy v roce 2018, kdy ve vedení vystřídal nynějšího předsedu Technologické agentury ČR Petra Konvalinku. O místo rektora se ucházel už v roce 2013, tehdy ho ale Konvalinka porazil. V další nominaci podpořil nyní současného rektora akademický senát jeho domovské fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské.

Ke znovuzvolení rektorem ČVUT musí Petráček získat nadpoloviční většinu hlasů všech 45 senátorů školy. Pokud ji nezíská, volba skončí a 24. listopadu bude nová.

V dalším období by chtěl Petráček podle své vize navázat na svou dosavadní práci, která podle něj umožnila rozvoj ČVUT jako excelentní výzkumné univerzity úzce svázané se společností i státem. V uplynulých měsících podle něj škola získala dobré renomé mimo jiné pro své nasazení v boji s covidem-19, kdy například pomáhala s výrobou dezinfekce, ochranných masek nebo plicních ventilátorů. Za priority pro další roky označil snahu o dosažení plně mezinárodního dvojjazyčného prostředí ve výuce, další zlepšení ve vědě a výzkumu, vytvoření zrychlené strategie investiční výstavby nebo zintenzivnění spolupráce s dalšími univerzitami.

V dalším volebním období čeká rektora mimo jiné i zapojení školy do čerpání dotací z Národního plánu obnovy, který má pomocí evropských peněz restartovat a modernizovat ekonomiku po koronavirové krizi. Plány obnovy všech členských států EU musí podporovat zejména digitální a zelenou transformaci, přičemž ministerstvo školství chce podpořit hlavně digitalizaci.

ČVUT již na svém webu informovalo, že od října bude asi možné žádat o dotace na projekty týkající se fotovoltaiky, recyklace odpadu nebo snížení spotřeby vody ve firmách. Do konce roku by pak měly přibýt programy na podporu digitalizace podniků, vysokorychlostního internetu a nákup elektromobilů. Projekty by se měly uskutečnit do dubna 2026.

Na škole, jejíž historie sahá do roku 1707, studuje podle webu kolem 17.800 studentů. Škola má osm fakult, nabízí zhruba 227 studijních programů, z toho 94 v cizím jazyce. V minulém roce hospodařila podle své výroční zprávy s přibližně 5,1 miliardy korun z veřejných zdrojů.

Zdroj: 
ptd mha