Datum zveřejnění: 
30. 8. 2021

Digitální svět je téma letošního ročníku popularizačního festivalu VědaFest. Akce se uskuteční 8. září na pražském Vítězném náměstí a představí využití digitálních technologií v medicíně, památkové péči, potravinářství a řadě dalších oblastí. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Festival se uskuteční naživo, některé příspěvky však bude možné zhlédnout i na internetu. Akce se koná podeváté, dříve se jmenovala Festival vědy. Loni byla kvůli pandemii covid-19 zcela on-line.

"Pro účastníky akce bude na venkovních stanovištích připraven bohatý interaktivní program, kde se populárním způsobem představí přírodovědné, technické i humanitní obory. Nebudou chybět ukázky vědy a techniky s nevšedními pokusy a experimenty, které si zájemci mohou sami vyzkoušet," uvedla za ČVUT Lenka Kubešová Zápotocká. ČVUT organizuje festival s Vysokou školou chemicko - technologickou v Praze (VŠCHT) a Domem dětí a mládeže hlavního města Prahy. Na programu se však podílí například také Univerzita Karlova, ústavy Akademie věd ČR, pražská zoo či ministerstvo obrany.

Návštěvníci si zkusí třeba stavbu zmenšeného modelu slalomové dráhy, kterou pro Olympijské hry v Tokiu navrhli odborníci z Fakulty stavební ČVUT. Vědci je také seznámí se zákonitostmi hydrauliky pro stavbu takových drah a pomocí technologie rozšířené reality ukáží proudění vody. Lidé tak zjistí, s jakými obtížemi se sportovci potýkali. V další tematické sekci si lze nechat změřit hladinu cukru v krvi a dozvědět se více o využití moderních technologií jak při léčbě cukrovky, tak i v jiných oblastech medicíny.

Odborníci z Fakulty architektury ČVUT pak představí třeba to, jak digitální postupy odhalují stopy původních osídlení a zaniklých ulic v historických městech či jak číst ve starých mapách. Z dalších lákadel bude na festivalu třeba detektor lži či ukázka monitoringu emocí člověka. O tom, jak digitalizace pomáhá při ochraně životního prostředí, během terénních měření či kontrole sledovacích zařízení, pohovoří vědci z VŠCHT. Další sekce, vedená specialisty z této vysoké školy, se zaměří na využití technologií při studiu historických pramenů a předmětů.

"Ukážeme rentgenový průzkum, 3D skenování, světelnou a elektronovou mikroskopii a termokameru a rentgenovou fluorescenční spektroskopii, která stanovuje složení zejména kovových slitin," stojí v programu.

Potravinářské fakulty VŠCHT pak mimo jiné zapojí návštěvníky do experimentů z výroby potravin. Budou měřit čerstvost slepičích vajec a sladkost moštu. Lidem také ukážou, jak vznikají receptury na nový druh čokolády nebo pečiva.

VědaFest se koná pod záštitou ministerstva školství, Magistrátu hlavního města Prahy a Městské části Prahy 6. Patronem akce je známý biochemik Václav Pačes. Program je zdarma.

Zdroj: 
ČTK