Datum zveřejnění: 
18. 8. 2021

Konverzační bot (chatbot) Alquist, kterého vytvořil tým z ČVUT, vyhrál ve čtvrtém ročníku soutěže Alexa Prize Social Bot Grand Challenge pořádané společností Amazon. Amazon vyhlásil výsledky v pondělí. V minulosti se chatbot z Prahy umístil na bronzové a stříbrné příčce. O úspěchu informovali zástupci ČVUT v tiskové zprávě. Chatbota vyvinul a vylepšil studentský tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) pod vedením experta na umělou inteligenci Jana Šedivého.

Podle Aleny Novákové z CIIRC uživatelé i porotci potvrdili, že konverzace, které vedli s Alquistem, byly nejdelší, nejlepší, nejhodnotnější a nejvtipnější. "A to i přes to, že je programovali studenti, jimž angličtina není mateřským jazykem a americké prostředí i společnost se od té naší dost liší," uvedla Nováková. Alquist hovořil na zařízeních Amazonu, jejichž součástí je virtuální asistentka Alexa.

Dosud Alquist obsadil dvakrát druhé a jednou třetí místo. Tým z ČVUT nyní porazil konkurenty ze Stanfordské univerzity, kteří skončili druzí, i z University at Buffalo - ti mají bronz.

"Získat první místo je samozřejmě úplně neuvěřitelný pocit. Na stupních vítězů jsme sice už počtvrté, ale tohle je naše první celkové vítězství. Letos jsme se snažili vytvořit systém schopný pružné konverzace, který syntetizuje přístupy s připravenými scénáři a zároveň se dokáže lépe přizpůsobit potřebám uživatelů, a to se nám nejspíš vyplatilo," popsal vedoucí týmu Jakub Konrád z Fakulty elektrotechnické (FEL). Tým získá za čtrnáctiminutový rozhovor finanční odměnu ve výši půl milionu dolarů (cca 10,8 milionu korun).

Chatbot Alquist byl vyvinut na CIIRC v roce 2016. Tehdy také skupina poprvé poslala přihlášku do této soutěže a Amazon ji vybral mezi týmy převážně amerických univerzit, jimž zadal úkol vytvořit sociálního bota, který bude se svými uživateli schopen plynule hovořit, reagovat na dotazy, podávat informace a bavit. V prvním ročníku skončil tým z Česka na druhé příčce.

V týmu letos byli Konrád, Petr Marek, Petr Lorenc a v první části soutěže také Jan Pichl - všichni z FEL. Dalšími členy pak jsou Ondřej Kobza a Van Duy Ta z CIIRC.

Také tentokrát se kvůli pandemii covid-19 konaly soutěž i vyhlášení výsledků na dálku.

Zdroj: 
ČTK