Datum zveřejnění: 
2. 7. 2021

 

Praha 1. července (ČTK) - Předsedou Asociace výzkumných univerzit je od dneška rektor ČVUT a jaderný fyzik Vojtěch Petráček. Vystřídal rektora Univerzity Karlovy (UK) Tomáše Zimu. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Asociaci výzkumných univerzit s UK a ČVUT založily a tvoří také Masarykova univerzitaUniverzita Palackého v Olomouci a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Motivací pro spolupráci jim je snaha lépe prosazovat své zájmy a posunout se v mezinárodním srovnání.

"Rád bych přispěl k tomu, že Asociace výzkumných univerzit bude rovněž platformou aktivně vedoucí nezávislou diskusi společensky důležitých témat, nabízející jejich řešení, vytvořená na bázi znalostí odborníků z akademické sféry, a navrhovat možnosti implementace těchto řešení ve společnosti,“ uvedl Petráček. Organizace vznikla v roce 2019.

Členové asociace spolupracují na přípravě a zavedení rozpočtových, legislativních i systémových opatření v duchu evropských výzkumných trendů. Kladou si za cíl zkvalitnění tuzemského vysokého školství a posílení udržitelné ekonomiky. Konkrétními cíli jsou třeba sdílení špičkového přístrojového vybavení, podpora přenosů výsledků vědy do praxe i mezinárodní spolupráce. Zapojené univerzity jsou také zastáncem systému financování veřejných vysokých škol na základě hodnocení kvality vědecké a pedagogické činnosti s ohledem na mezinárodně uznávané ukazatele kvality.

AVU v červnu zkritizovala návrh ministerstva financí, který snižuje státní výdaje na vědu pro příští rok na 36,1 miliardy korun. Meziročně by tak byl tento rozpočet o 3,6 procenta nižší. Podle AVU by snížení omezilo výzkumné aktivity a ztížilo možnost získat schopné vědce v konkurzech. Proti návrhu MF jsou i další zástupci akademické sféry, vysokých škol a organizací spojených s výzkumem. O rozpočtu se během léta mají vést další jednání.

Zdroj: 
sar mha