Datum zveřejnění: 
13. 5. 2021

V Praze bude sídlit středoevropský projekt, který se zaměřuje na výzkum dezinformací. Vybrala ho Evropská komise a bude jedním z osmi stejně orientovaných středisek v Evropské unii. ČTK to dnes sdělila mluvčí Českého vysokého učení technického (ČVUT) Andrea Vondráková. Odborníci z ČVUT a Univerzity Karlovy podle ní program povedou.

Středisko bude součástí evropského projektu, který bojuje s dezinformacemi. Regionální centra mají hledat způsoby odhalování a šíření dezinformací, jejich vliv na populaci a vytvářet metodiku i pro veřejné instituce. Chtějí k tomu spojit společensko-vědní a technický výzkum. Cílem je například zjišťování zkreslených informací pomocí umělé inteligence či posilování digitální a mediální gramotnosti.

Univerzita Karlova podle Vondrákové získala projekt do Prahy. Bude kromě ČVUT a slovenského výzkumného Kempelenova inštitútu inteligentných technológií (KInIT), jako technických partnerů koordinovat i francouzskou tiskovou agenturu AFP a polské partnery.

Využití umělé inteligence pro mapování šíření a odhalování dezinformací je podle mluvčí ČVUT unikátní. "Je to první krok v naší cestě stát se celoevropským centrem AI, která bude chránit lidi, jejich bezpečí a práva," uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Projekt bude v prvních dvou letech finančně podpořen z EU a prostředků Národního plánu obnovy ČR.

Zdroj: 
ČTK