Datum zveřejnění: 
5. 5. 2021

Mapy bitev, proměn hranic českých zemí, ale i místních výsledků parlamentních voleb nebo poutních míst si lidé mohou prohlédnout na novém webu. On-line Český historický atlas je přístupný od počátku května. Přináší řadu map a doplňujících informací pokrývajících období českých dějin od středověku po 20. století. Akademie věd ČR (AV) o atlasu informovala na webu.

Odborníci atlas rozdělili do několika oddílů. Zahrnují jak vývoj ve změnách hranic českých zemí a místních regionů, tak různorodé informace o obyvatelstvu, víře a náboženství a dopadu historických mezníků. Ohledně obyvatelstva web informuje například o národnostních poměrech v různých regionech a obdobích, rozmístění škol či komunitách krajanů ve světě.

V případě vojenských konfliktů atlas začíná obdobím husitství a končí druhou světovou válku. V části věnované moderním dějinám si návštěvníci webu prohlédnou třeba rozmístění zajateckých táborů za první světové války, československých jednotek za druhé světové války nebo mapu míst spojených s osvobozováním Čech a Moravy.

Atlas kombinuje mapy, text a doprovodný obrazový materiál. Navazuje na tištěné publikace Český historický atlas. Kapitoly z dějin 20. století, který vyšel předloni, a Akademický atlas českých dějin vydaný před sedmi lety. Podle AV má být on-line atlas přístupnější širšímu okruhu uživatelů. Atlas má také anglickou verzi.

Podle AV je portál jedním z výstupů projektu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity ministerstva kultury. V letech 2016 až 2020 na něm pracovali odborníci z Historického ústavu AV, katedry geomatiky Fakulty stavební ČVUT a katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Zdroj: 
ČTK