Datum zveřejnění: 
15. 4. 2021

O současném evropském výzkumu umělé inteligence (AI) i vizích v této oblasti bude diskusní on-line akce, která se koná 22. dubna. Program, vedený v angličtině, cílí na širokou veřejnost, informovala mluvčí ČVUT Andrea Vondráková v dnešní tiskové zprávě. Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT je jedním z organizátorů. Akce bude streamována na webu.

Podle koordinátorky Evy Doležalové z CIIRC má akce lidem, kteří se zajímají o umělou inteligenci, představit, jak si Evropa na tomto poli vede a jaké jsou dopady AI na evropskou ekonomiku a společnost. "Naším cílem je dostat mladé lidi, výzkumníky, inovátory, firmy i politiky alespoň virtuálně k jednomu stolu a diskutovat o ambiciózních evropských plánech pro umělou inteligenci i o rozvíjejícím se ekosystému AI excelence," dodal Vít Dočkal, vedoucí Projektové kanceláře CIIRC.

Lidé se budou moci připojit k paralelním diskusním sekcím na základě toho, co je zajímá. Tématy budou společnost, průmysl, dovednosti a školení. "Veřejnost bude moci do diskusí vstupovat prostřednictvím chatu," podotkla Doležalová. Odborníci, které se akce zúčastní, pak podle ní byli vybráni tak, aby reprezentovali různé odborné i geografické oblasti. Za Česko například promluví popularizátorka umělé inteligence Sara Polak z neziskové organizace prg.ai.

Akci pořádá konsorcium partnerů celoevropského projektu VISION. CIIRC patří do dvou ze čtyř sítí excelentních center AI, které s VISION spolupracují. Cílem projektu VISION je podle ČVUT posílit, propojit a mobilizovat evropskou komunitu umělé inteligence.

Zdroj: 
Česká tisková kancelář