Datum zveřejnění: 
13. 4. 2021

V nemocnicích v Ústeckém kraji se mírně zlepšuje situace. Několik covidových jednotek se změnilo zpět na původní oddělení, plánují se odložené operace. Vysoká je nadále obsazenost jednotek intenzivní péče (JIP) . Nejhorší situace je ve Šluknovském výběžku. ČTK to dnes řekla Jana Mrákotová, mluvčí Krajské zdravotní (KZ), která spravuje šest nemocnic v regionu.

Obsazenost lůžek JIP se podle Mrákotové pohybuje kolem 80 procent. "Situace je nadále vážná, ale už pozvolna zlepšuje," uvedla. Například v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem se k původnímu účelu vrátily dvě chirurgické stanice, což představuje zhruba 50 lůžek. "Nyní znovu otevíráme stanici neurologie, což je 30 lůžek," uvedla mluvčí.

Průběžně v nemocnicích roste počet plánovaných operací podle toho, jak to umožňují anesteziologické kapacity a také kapacity JIP. Nejvíce nemocných je stále na Děčínsku, kde se kvůli situaci neotevřely tento týden školy. Děčínsko je vedle Žďárska nejvíce zasaženým okresem v rámci ČR. Za poslední týden tam připadá 363 případů na 100.000 obyvatel. Do Lužické nemocnice v Rumburku, která přejde pod Krajskou zdravotní v červenci, začínají operovat týmy z Masarykovy nemocnice. Cílem je efektivněji využívat nemocniční kapacity a pomoci obyvatelům Ústeckého kraje, kteří čekají na odložené operační zákroky.

Výrazně ubylo nemocných zdravotníků a lékařů. "Jednoznačně na tom má zásluhu očkování," uvedla Mrákotová. V pondělí se v Děčíně otevřelo nové očkovací centrum v budově ČVUT, přesunulo se tam očkovací místo z nemocnice. Město Děčín nabídlo administrativní zajištění provozu, zdravotníci jsou z KZ Kapacita centra je 800 lidí denně, tento týden se počítá se zhruba 300 očkovanými denně.

Na vhodnější místo se stěhovalo už také očkovací centrum v Chomutově a ve středu se tak stane v Teplicích. Připravena jsou tři velkokapacitní centra, s jejichž zprovozněním se čeká až bude více dodávek vakcín. "Velkokapacitní centrum v Mostě je stále ve fázi příprav," uvedla mluvčí.

Zdroj: 
ČTK