Datum zveřejnění: 
12. 3. 2021

Baletní představení, ve kterém divák bude moci zhlédnout několik velmi známých fyzikálních jevů, bude možné sledovat dnes vpodvečer prostřednictvím sociálních sítí v podání souboru Bohemia balet. Tanečníci umělecky ztvárňují gravitaci, přitažlivost, odstředivou sílu, kvantový prvek, laser i oblíbenou myšlenkovou konstrukci známou jako Schrödingerova kočka.

Choreografii vytvořila choreografka Marika Blahoutová, která témata konzultovala s Igorem Jexem, ředitelem Centra pokročilých aplikovaných přírodních věd (CAAS - Centre of Advanced Applied Sciences) a děkanem Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

"Tanec dokáže jedinečně uchopit jakékoli téma a vdechne mu duši, život, fantazii. Stačí propojit emoci hudby a živého obrazu, abychom se nechali unést svou vlastní představivostí," uvedla k inscenaci choreografka Marika Blahoutová.

"Fyzika je věda studující přírodní zákony. Zajímají nás zákonitosti procesů a věcí kolem nás. Studujeme je experimentálně a formulujeme matematicky. Kromě toho, že používáme logiku, jsme vedeni intuicí, představivostí, elegancí, půvabem a přesvědčením o jednotě světa. K umění máme ve fyzice podstatně blíže, než se na první pohled může zdát," doplnil Igor Jex.

Představení bylo součástí Slavnostního shromáždění CAAS v Betlémské kapli na podzim 2020. Vzhledem k nástupu další vlny epidemie koronaviru se však konalo s velmi omezeným počtem diváků za přísných bezpečnostních opatření. Záznam představení odvysílá televize TV9P, kanál zřízený ČVUT, která prostřednictvím facebooku a youtube vysílá každý pátek už od 13. listopadu 2020.

Zdroj: 
ČTK