Datum zveřejnění: 
9. 3. 2021

Vysoké školy v Praze se připravují na povinné testování svých zaměstnanců na covid-19. Od 17. března budou na jejich pracoviště smět jen lidé s negativním testem, po očkování nebo po prodělané nemoci. Na Vysoké škole ekonomické (VŠE) mají ode dneška k dispozici samotesty, Univerzita Karlova (UK) zase od středy zahájí testování prostřednictvím univerzitních odběrových míst. Česká zemědělská univerzita (ČZU) s testováním začala už minulý týden. Vyplývá to z informací od mluvčích a z webových stránek škol.

Na většinu vysokých škol nyní osobně dochází jen menší část zaměstnanců, převažuje práce z domova. Podle nařízení vlády nebudou navíc od 17. března na pracoviště vpuštěni zaměstnanci bez negativního testu na nemoc covid-19. Test by měl platit sedm kalendářních dní. Výjimku budou mít lidé, kteří covid-19 měli a od potvrzení jejich nemoci neuplynulo víc než 90 dní, nebo jsou déle než dva týdny po očkování.

Zaměstnanci UK, jejichž osobní přítomnost na pracovišti je nutná, se budou moct nechat testovat jednou za sedm dní na univerzitních odběrových místech, uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek. Již tuto středu a pátek pro ně podle něj bude v provozu odběrové antigenní centrum na Albertově. "Testování se v tyto dny provádí bez předchozí rezervace. Zájemci o testování se na místě musejí prokázat platnou pracovní smlouvou či zaměstnaneckou kartičkou," řekl. "Univerzita Karlova zahájí také činnost mobilních testovacích týmů, které budou testovat přímo na pracovištích UK po předchozí domluvě," dodal.

VŠE začala dnes zaměstnancům vydávat v podatelně samotesty. Podle informací na webu školy bude ve škole od 15. března k dispozici testovací místnost v Italské budově VŠE v prostorách bývalé pobočky České spořitelny. Rovněž České vysoké učení technické (ČVUT) umožní podle příkazu rektora zaměstnancům v maximální možné míře výkon práce z domova a od 17. března počítá s tím, že zaměstnanci pro vstup na pracoviště budou muset předložit negativní test na covid-19.

ČZU začala s testováním zaměstnanců už od 2. března. Podle informací od mluvčí školy Karly Mráčkové musí všichni vstupující do kampusu projít dezinfekčním rámem, nechat si změřit teplotu a mít antigenní test, který není starší tří dnů. Odběrové centrum proto vzniklo přímo v sídle školy v pražském Suchdole, kde se zaměstnanci mohou nechat vyšetřit zdarma jednou za tři dny. Lidé si podle Mráčkové zvolí, zda si nechají odebrat vzorek stěrem z nosohltanu, z kraje nosu, zadní části jazyka či ze slin. V případě zjištěné pozitivity se jim pak dělá PCR test.

Na vysokých školách funguje kvůli epidemii už zhruba rok výuka na dálku. Prezenční forma vzdělávání je povolená jen v případě praktické výuky studentů lékařských, zdravotnických či farmaceutických oborů. Podle ministerstva školství mají vysoké školy v ČR zhruba 300.000 studentů a asi 56.700 zaměstnanců. Akademiků je kolem 26.000, zbytek jsou například administrativní nebo techničtí pracovníci.

Zdroj: 
ČTK