Datum zveřejnění: 
3. 3. 2021

Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) testuje na covid-19 zaměstnance, kteří docházejí na pracoviště. Některé další pražské vysoké školy to plánují. Vyplývá to z vyjádření jejich zástupců. Rozhodnutí škol testovat je zatím dobrovolné. Na většinu vysokých škol také nyní osobně dochází jen menší část zaměstnanců, převažuje práce z domu.

Podle mluvčí ČZU Karly Mráčkové smí od počátku března do kampusu pouze malá část zaměstnanců, bez jejichž přítomnosti se univerzita neobejde. Musí projít dezinfekčním rámem, nechat si změřit teplotu a mít antigenní test, který není starší tří dnů. Odběrové centrum proto vzniklo přímo v Suchdole.

Lidé si podle Mráčkové zvolí, zda si nechají odebrat vzorek stěrem z nosohltanu, z kraje nosu, zadní části jazyka či ze slin. "V případě zjištěné pozitivity je testované osobě ihned proveden PCR test," uvedla v tiskové zprávě Mráčková. Zaměstnanci se mohou nechat vyšetřit zdarma jednou za tři dny.

Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek ČTK řekl, že na univerzitě vznikla pracovní skupina pověřená přípravou koncepce možného dobrovolného testování zaměstnanců a studentů. Univerzita by pro to případně využila odběrové místo, které provozuje na Albertově ve spolupráci se Všeobecnou fakultní nemocnicí. K dotazu, kolik zaměstnanců univerzity využívá home office Hájek uvedl, že je to za všechny fakulty obtížné zjistit.

Údaje o podílu zaměstnanců na home office nemá ani ČVUT. Podle kancléřky Lucie Orgoníkové si to fakulty nastavují různě. Orgoníková však uvedla, že je doporučeno využívat ho maximálně. Na škole také plánují preventivní samotestování antigenními testy ze slin. "Kdo bude potřebovat pracovat v budovách ČVUT, otestuje se před tím, než do práce půjde, samotestem. Odstup mezi testy by měl být tři dny," popsala kancléřka. Podle ní budou testovací sady k dispozici do týdne.

Samotestovací sady má koupeny i Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE). Podle mluvíč Martiny Mlynářové je však využije jen při povinnosti testovat. Mluvčí ČTK napsala, že na pracovištích bývá jen zhruba pětina zaměstnanců, kanceláře sdílí málo lidí a škola dala také dost peněz do hygienických opatření, takže preventivní testování neplánuje. "Testování ale plánují koleje VŠE, mělo by být spuštěno po dodání zakoupených testů," dodala Mlynářová.

Testování teď řeší i na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. "Základním předpokladem pro skutečnou ochranu zaměstnanců je podle nás PCR testování, z toho budeme vycházet," napsal Michal Janovský z tiskového oddělní. K opatření uvedl, že škola v maximální míře využívá práci z domova. "Tam, kde to nejde, neboť řadu experimentů nejde řídit na dálku, dochází k rotaci zaměstnanců, pro něž jsme centrálně zajistili respirátory," popsal. "Na pracovištích se fyzicky vyskytuje v denním průměru 30 - 40 procent zaměstnanců," uzavřel mluvčí.

Povinné testování dnes začalo v podnicích nad 250 zaměstnanců. Firmy ho musejí u všech pracovníků dokončit do 12. března. Společnosti s 50 až 249 zaměstnanci mají povinné testování zahájit v pátek a dokončit ho 15. března.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) dnes uvedl, že po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO) také navrhne vládě povinné testování státních zaměstnanců, a to od 10. března.

Zdroj: 
ČTK