Datum zveřejnění: 
13. 1. 2021

Urbanistická studie části Prahy 10, která bývala periferií s nouzovými koloniemi, zvítězila ve 21. ročníku Přehlídky diplomových prací. Pořádá ji Česká komora architektů se záměrem porovnávat úroveň kvality studia na vysokých školách architektury. Letos se o cenu ucházelo 131 diplomantů. Všechny práce si mohou zájemci prohlédnout na webu. ČTK to sdělila mluvčí komory Tereza Zemanová.

Soutěže se zúčastnily projekty od krajinářských po urbanisticko-architektonické, od novostaveb po revitalizace a rekonstrukce v historickém prostředí. Autorem vítězné práce nazvané Praha 10 - Trash je Jakub Wiesner z Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Navrhl řešení lokality v oblasti mezi kolejišti, vlakovými seřadišti a odstavnými nádražími, kde se nacházejí kolonie Slatiny a Trnkov, Bohdalecký kopec, Teplárna Michle a fragmenty městské civilizace.

O území mají zájem developeři a práce je polemikou s jejich vizí zastavění území blokovou zástavbou. Porotu projekt zaujal názorově uceleným přístupem, který narušuje v současném urbanismu převládající přístupy "komerčně motivované urbanizace rozvojových území města". Práce podle poroty upozorňuje na význam různorodosti, vychází z jejich jedinečnosti. "Otevírá otázky nad tím, že město může být urbanizované podle zcela jiných metod, ve kterých se projevuje vnímání života a městské krajiny, lidské měřítko a jistá forma poetismu," uvedli porotci.

Druhou cenu dostala Julie Kopecká z Fakulty architektury ČVUT za práci Nádraží v Peci pod Sněžkou. Návrh nové železniční zastávky je zasazen do projektu prodloužení železniční trasy v Úpském údolí v Krkonoších. Autorka ji navrhla s ohledem na vzrůstající počet turistů, téměř celá trasa je vedena v tunelu, a tedy i nádraží je zasazené ve svahu. Porotci vyzdvihli, že je to velkorysé krajinářské dílo, nikoliv jen stavba dopravní infrastruktury. Autorka chtěla, aby její stavba svým neutrálním materiálovým řešením připomínala takzvané dopravní galerie známé ze švýcarských horských cest.

Třetí místo udělila porota absolventce Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Veronice Chalupové za projekt Možnosti krajinářského řešení velkého vodního díla Vlachovice. Řeší vliv plánovaného vodního díla Vlachovice na krajinu a navrhla komplexní vodní režim a vliv změn na krajinu i obyvatele. Porota ocenila, že autorka do hry vnáší estetické kvality, které se jinak u obdobných projektů opomíjejí.

Zdroj: 
ČTK