Datum zveřejnění: 
11. 1. 2021

Cenu ministerstva školství za vynikající vzdělávací činnost na vysoké škole získali za minulý rok jedna akademička a pět akademiků. Rozdělili si pět ocenění. Vzhledem k aktuálním opatřením proti epidemii covidu-19, jako je výuka na dálku, se ministerstvo při udělování cen zaměřilo na příklady vysokoškolských pedagogů, kteří se dokázali se současnou situací velmi dobře vypořádat. Úřad o tom informoval na svém webu.

Cenu získal například Kamil Kopecký z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který se prostřednictvím projektu E-Bezpečí věnuje zlepšování bezpečnosti výuky v kyberprostoru. Dalším oceněným byl třeba Petr Kulhánek z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT), který vytvořil ucelený soubor online kurzů k fyzice, a to zejména pro první ročníky. Na kanálu Youtube FEL ČVUT mají jeho kurzy přes 60.000 zhlédnutí, sdělila ČTK mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

K laureátům patří také Ivan Dlabač z Vysoké školy uměleckoprůmyslové, který inicioval studentský semestrální projekt Karanténa, jehož cílem bylo navrhnout designérská řešení pro život v podmínkách budoucí pandemie. Vznikly tak například lavičky umožňující dodržení odstupu od druhého člověka či systém na zpracování milionů použitých roušek.

Za tvorbu podpůrných návodů k distanční výuce pro učitele vysokých, středních i základních škol dostala cenu Jana Vojvodová z Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Vojvodová v loňském roce vedla i online kurzy a webináře pro vysokoškolské učitele a její doporučení pro distanční výuku a distanční zkoušení sdílelo ministerstvo na svém webu.

Posledními oceněnými jsou Čestmír Štuka s Martinem Vejražkou z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kteří založili portál WikiSkripta, v němž do tvorby vzdělávacích materiálů zapojují i studenty. Inovativní vzdělávání studentů tímto způsobem podle ministerstva zlepšuje motivaci posluchačů k učení.

"Laureáti byli o ceně informováni a byla jim zaslána peněžní část ocenění. Až to situace dovolí, chtěli bychom také uspořádat osobní předávání cen/diplomů přímo z rukou pana ministra (Roberta Plagy)," uvedla na dotaz ČTK mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Ministerstvo rozhodovalo o cenách za vynikající vzdělávání na vysoké škole podruhé. Poprvé ocenění rozdalo na konci roku 2019. Cenu tvoří diplom a odměna do 100.000 korun. Má vyzdvihnout zejména kvalitu a inovace ve výuce. Každoročně může ministerstvo udělit nejvýše pět těchto cen.

Zdroj: 
ČTK